The not so straight act of straight-acting

Online dating is een concept waar ik erg fan van ben en ik vind het lang niet zo slecht als iedereen denkt. Genoeg onderzoeken laten zien dat online dating best effectief is en er zijn zelfs onderzoeken die hebben aangetoond dat relaties langer in stand blijven tussen twee personen die elkaar online hebben leren kennen. Maar al deze onderzoeken gaan over relaties en niet zo zeer over hoe je door de jungle van mensen heen moet om de juiste tegen te komen. Hier doorheen moeten is namelijk niet altijd een feestje.

Zelf heb ik alleen ervaring met online dating met mannen, want ja, als homoseksuele man kan ik niet zoveel met vrouwen in het gebied van (online) dating. Er zijn ook enkele apps die alleen gefocust zijn op dating tussen mannen, zoals Grindr of Hornet. En er valt me iets op in de gay-dating wereld. Op deze apps zijn er mannen die zichzelf omschrijven als ‘straight-acting’ en ik weet niet zo goed waarom deze term bestaat.

“En dan heb ik het nog niet eens gehad over het gehalte aan zelfhaat van deze mannen ..”

De term ‘straight-acting’ vind ik een van de grootste beledigingen naar de homogemeenschap. Het schetst namelijk een beeld dat homoseksualiteit minderwaardig zou zijn, want doordat mannen zichzelf omschrijven als heteroseksueel-gedragend, maken ze een onderscheid tussen heteroseksuele en homoseksuele gedragingen. Wat vaak bedoeld wordt, is dat ze erg mannelijk zijn en niks moeten hebben van ‘verwijfde’ types (wat ook vaak in een profiel staat, hand in hand met ‘straight-acting’). Die mannen gaan er eigenlijk vanuit dat heteroseksuele mannen zich altijd mannelijk gedragen en homoseksuele mannen zich altijd vrouwelijk gedragen. Afgezien van het feit dat dat vrij bekrompen is, is dat niet eens zo heel beledigend. Maar ze distantiëren zich expliciet door deze omschrijving en stereotyperen ‘alle andere’ homoseksuele mannen. De straight-acting mannen zouden wel mannelijk zijn en de mannen die zich niet zo gedragen zouden per definitie dat niet zijn. Deze mannen houden de schadelijke stereotypes over homoseksualiteit in stand in de gemeenschap zelf. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het gehalte aan zelfhaat van deze mannen, want heb je wel vrede met wie je bent als je als homoseksuele man je wil gedragen als een heteroseksuele man?

“Voor een gemeenschap die vaak gestereotypeerd en beschaamd wordt, zijn we intern ook goed in elkaar beschamen.”

Hoe je het wendt of keert, de ‘onschuldige’ term van ‘straight-acting’ schaadt het beeld van de homoman. Homoseksuele mannen worden nog vaak niet gezien als echte mannen door heteroseksuele mannen maar dit wordt ook nog eens in stand gehouden door andere homomannen. Als homomannen onderling elkaar niet als echte mannen beschouwen, hoe kan de rest van de wereld dat dan wel doen? Voor een gemeenschap die vaak gestereotypeerd en beschaamd wordt, zijn we intern ook goed in elkaar beschamen.

Rocher Koendjbiharie


Rocher is afgestudeerd in International Public Management & Policy aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Daarnaast heeft Rocher een jaar lang columns geschreven voor Erasmus Magazine en schrijft hij zijn eigen columns via zijn Medium-account

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “The not so straight act of straight-acting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.