Moord op oud-militair met raadsels omgeven

De Drentse plaats Hoogeveen kwam de afgelopen jaren nogal eens negatief in het nieuws. Zo vond een achtjarige meisje er op afschuwelijke wijze de dood toen ze van de tiende verdieping van een flat viel. En waren er twee in Hoogeveen woonachtige geadopteerde Braziliaanse broers die ‘zomaar en opeens’ drie mensen koelbloedig vermoordden. Vlak voor Kerstmis 2017 werd de 49-jarige oud-militair Marcel Hoogerbrugge door zijn bejaarde ouders gevonden dood aangetroffen in zijn appartement. Op afschuwelijke wijze was hij omgebracht. De Gaykrant blikt terug.

Tekst: Paul Hofman

De lugubere vondst is die Kerstdagen het gesprek van de dag in het anders zo rustige Hoogeveen. Vijf dagen voor Kerst wordt hij in zijn woning op het industrieterrein van Hoogeveen gevonden. Zijn ouders vonden hun zoon gruwelijk toegetakeld op de vloer liggen. Het beeld zal nooit meer van hun netvlies verdwijnen. Marcel Hoogerbrugge wordt geboren in Meppel maar groeit op in het nabijgelegen Hoogeveen. Hij heeft het er naar zijn zin. Maar met school heeft hij niets. Vaak droomt hij tijdens de lessen weg.

Vrijgezel

Nadat hij zijn middelbare school heeft afgerond, wordt hij beroepsofficier voor bepaalde tijd in het Nederlandse leger. Zijn droom komt uit als hij op missie mee mag naar Joegoslavië. Daar woedt op dat moment een burgeroorlog. Hij is bepaald geen prototype ‘stoere militair’ maar hij weet zich goed te handhaven onder ‘de mannen’. Marcel heeft een administratieve functie. Als veteraan maakt hij promotie en wordt luitenant bij het eerste Nederlands-Duitse legerkorps dat gestationeerd is in het Duitse Munster. Als hij 36 is verlaat hij in overspannen toestand het leger. Daarna komt hij eind jaren negentig na allerlei omzwervingen terug in het in zijn ogen provinciaalse Hoogeveen, in een leegstaand bedrijfspand waar hij boven eerst nog samenwoont met zijn ouders. Later vertrekken deze en blijft de ‘eeuwig’ vrijgezel Marcel achter.

Vogeltjesman

Hij is geknakt. Marcel trekt zich langzaam terug en sluit zich als het ware op in zijn appartement. Marcel raakt in een hevige depressie. Jaren van werkloosheid liggen nog voor hem. In mensen heeft hij weinig vertrouwen meer. Vogels zijn alles voor hem. Niet voor niets wordt hij ook weleens schertsend ‘de vogeltjesman’ genoemd. Daarnaast besteedt hij veel tijd aan krachtsport en regelmatig is hij op internet te vinden. Hij bezoekt tal van internet sites waarvan sommige dubieuze. Marcel heeft er alle tijd voor. “Hij heeft weinig sociale contacten. Het grootste deel van zijn tijd brengt hij in zijn eentje door.”  aldus een bekende. Met zijn ouders heeft hij goed contact.

Als zij al een tijdje niets hebben gehoord van hun zoon, besluiten ze langs hem te gaan. Als Marcel de deur op die 21e december niet open doet, gaan ze naar binnen met hun reserve-sleutel. Ze krijgen de schrik van hun leven als ze even verderop hun zoon op de vloer zien liggen Dan al beseffen ze dat hun zoon dood is. Nadat ze de politie hebben gebeld, staan er in no-time een aantal politiewagens voor de deur. Voor het pand spanen agenten politielinten aan om nieuwsgierigen op afstand te houden en onderzoek te doen. Even later arriveren mannen in witte pakken. Het zijn de forensische experts van het korps.

Krachtsport

Wat de agenten aantreffen is met geen pen te beschrijven. Ze zijn wel wat gewend maar de aanblik van het plaats delict overtreft alles. Wat hun direct opvalt is dat de woning niet overhoop is gehaald. Later blijkt dat er ook niets is weggehaald. Hun blik blijft rusten op de computer die even verderop staat. Een van hen slaat aan als hij ziet dat de stekker er met grof geweld is uitgehaald. Een roofmoord wordt al snel door het rechercheteam uitgesloten. Er zijn namelijk geen braaksporen. Het versterkt hen in de veronderstelling dat hij zijn moordenaar zelf heeft binnengelaten. Het moet een persoonlijke afrekening zijn, denkt de politie na korte tijd. Hij moet compleet zijn verrast door hem. Hoogerbrugge doet zelf aan krachtsport en zal zich zeker verdedigd hebben als hij onverwacht zou zijn aangevallen. Volgens politiewoordvoerder Ron Reinds was hij ‘niet op zijn hoede en moet hij zijn moordenaar gekend hebben’. Niet veel later komt een lijkwagen aanrijden om het lichaam van Hoogerbrugge naar het verdergelegen mortuarium te brengen.

Marcel Hoogerbrugge bezocht regelmatig homo-ontmoetingsplaatsen

Homo-ontmoetingsplaatsen

Op zondagavond 17 december heeft Marcel, die een groot fan is van de televisieserie de Rijdende Rechter, nog tien afleveringen bekeken. Heeft hij die nog allemaal bekeken? En was hij toen al gezelschap? De politie heeft meer vragen dan antwoorden. Inmiddels draait het rechercheteam op volle toeren. Het kost het team veel moeite de tijd voor Hoogerbrugge’s dood in kaart te brengen. Waarom eigenlijk? “Hij was graag op zichzelf.”

Tijdens het onderzoek worden alle mogelijkheden in kaart gebracht om een beter beeld te krijgen van het slachtoffer. Tot hun verrassing komt naar boven dat Marcel af en toe homo-ontmoetingsplaatsen in Spier, Ruinen en Emmen bezocht. Omdat Marcel hier wellicht mensen kende, hangt de politie er posters op. De politie gaat er echter niet van uit dat zijn bezoeken direct met zijn dood te maken hebben. “Er is voor mannen die dit soort plekken bezoeken vaak een drempel om daarover te praten met ons.” zo meldt een Roze in Blauw woordvoerder Freek Mandema van de politie Noord-Nederland. Tot nu toe heeft de posteractie twee tips opgeleverd. Of de gouden tip erbij zat, kan politiewoordvoerder Paul Heidanus ons niet vertellen.

Verdachte

Nauwelijks een week geleden wordt in Engeland een verdachte opgepakt. Hij heeft de Nederlandse nationaliteit. Waar en wie het is, kan de politie niet vertellen in het belang van het onderzoek. Of de arrestatie is gedaan naar aanleiding van de opgehangen posters is onduidelijk. Pas nadat de verdachte is uitgeleverd aan Nederland kunnen de verhoren beginnen. Of met de aanhouding de oplossing van dit lugubere misdrijf dichterbij komt , is nog onduidelijk. De vraag in welke relatie deze stond tot Hoogervorst zullen de verhoorders zeker als eerste stellen. Als er nieuwe ontwikkelingen zijn dan bericht De Gaykrant dit meteen.


Ondertussen blijven tips welkom. Mocht u meer informatie hebben over Marcel Hoogerbrugge dan kunt u op vier manieren contact opnemen met de politie.

Politie

  • Algemeen 0800 – 8844
  • Team Criminele Inlichtingen 079 – 345 8 999
  • Roze in Blauw 088 – 1672 672
  • Meld Misdaad Anoniem 0800 – 7000

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.