Helen en Nadine gaan de ‘Wie is de man’-strijd aan …

Helen en Nadine

Afgelopen week stelde Helen vol trots Nadine aan iemand voor. Zijn eerste reactie was: “dus dit is je man!”. Onze verbazing was groot. We keken nog eens naar elkaar met een groot vraagteken op ons voorhoofd. Was deze persoon heel erg toe aan een nieuwe bril? Zat er ergens een steekje los? Als door een wesp gestoken, reageerden we beiden met een luide nee. Hij vervolgde zijn gesprek: “Nou, ik kan toch niet weten of jullie getrouwd zijn of niet?”. Iets met: de clou van onze luide reactie ging geheel aan hem voorbij, riep een taxi, reed met piepende banden weg, stapte bij het randje van de wereld uit om daar een raket te betreden die koers zette naar een zonnestel een paar miljoen lichtjaren verderop.

Het gesprek zette ons wel aan het denken. Is er een “man” aan te wijzen binnen onze relatie? Welke vooroordelen heersen er op dat gebied (nog steeds) en zijn die wellicht onbewust ook onze relatie binnen gedruppeld? Tijd om de clichébeelden af te gaan en een optelsom te maken. Wie is “de man” binnen onze lesbische relatie?

Kort haar

Eens in de zoveel tijd is Nadine haar warme krullen zat en gaat de tondeuse over haar hoofd. Voor het goede doel wel te verstaan, zodat iemand die het niet getroffen heeft Nadines krullen kan dragen. Helen is gek op krullen en vindt het rigoureuze afscheren nogal zonde; helaas heeft haar veto de laatste keer niet geholpen. Op het gebied van kort haar wint de tondeuse coupe van Nadine. Eén punt voor haar.

Kleding

Een stoere blouse of een wijdvallend shirt. Nadine kijkt vooral naar of ze de kleding leuk vindt. Het interesseert haar niet zo of ze nou bij de mannenkleding of in vrouwenafdeling staat. Wanneer zij een tof kledingstuk vindt, zal ze dit dragen. Lekker luchtig wanneer het een mannen model is, toch? Een punt voor Nadine voor alle dagen waarop ze lekker mannenkleding draagt en het haar niet boeit of anderen daar een mening over hebben. Overigens houdt dat niet is dat Helen de meest vrouwelijke kleding draagt. Nadine zwiert regelmatig in een mooie jurk en stapt statig rond op torenhoge hakken. Chapeau!

Sport

Nadine heeft een voorkeur voor watersporten: surfen, kitesurfen. Best stoer, maar toch pakt Helen hier haar eerste punt. Met haar verleden in obstacle runs, pittige trail uitdagingen en klimmen, komt haar puntentotaal eindelijk van de grond. Mooi, want we houden wel van wat onderlinge competitie.

Een arm omslaan

Een inhaalrace, die Helen even vasthoudt, want ook in de categorie een arm om de ander slaan, wint Helen. Dit kan natuurlijk omdat Helen langer is dan Nadine, en dat lekkerder loopt. Negen van de tien keer is het Helens arm die om Nadine geslagen is en dat vinden we beiden helemaal prima! Een punt voor Helen (s armen).

Werk

Beiden werken we fulltime. Beiden werken we in een mannenwereld. Beiden kunnen we wel tegen een stootje. Op werkgebied zijn we absoluut geen doetjes: Nadines vak en werkgever spreken erg tot de verbeelding qua stoerheid en Helen dien je op werk niet zonder handschoenen te benaderen. Toch gaat het zwaarbevochten punt hier naar Nadine, al is het maar vanwege haar werkkleding.

Koken

Eenmaal thuis na een dag hard werken, is het Nadine die de keuken intrekt. Zij is als geen ander in staat een lekker maaltje te koken en Helen ziet het als haar taak om alles met veel smaak op te eten. Super voor onze lege maag, maar natuurlijk niet voor de mannelijkheidscompetitie. Een punt voor Helen.  De tussenstand is 3-3, wat een spanning!

Vuil buiten zetten

Als koken door Nadine wordt gedaan, zal het dan..? Is er dan toch een cliché doorgedrongen tot onze relatie? Het antwoord hierop is een schoorvoetende bevestiging. Inderdaad, Helen is degene die veelal het vuil buiten zet. En daarmee pakt ze een punt in de “wie is de man” competitie.

Opruimen

Opruimen is ook zo’n ding, en dan vooral niet opruimen. En dat is iets waar Nadine erg goed in is. Want er zijn zoveel dingen leuker om te doen dan opruimen. Deze instelling geeft haar in ieder geval een extra punt.

PMS

Wie van ons heeft er nu het meeste met chocolade? Wie van ons nestelt zich graag eens per maand op de bank met een Netflixje? Om daarna tot de conclusie te komen dat die hele reep chocolade is verdwenen. Wie van ons loopt er elke maand weer opnieuw even met haar ziel onder de arm om er een dag later achter te komen dat het leven zo slecht nog niet is (maar gisteren wèl). Ja, dat is Helen. Zij wint de verkiezing voor top PMS’er in ons huis en geeft daarmee Nadine haar vijfde punt.

Klussen

Waarmee kan je nu beter de mannelijkheidsfactor bepalen dan met klussen in huis? En jullie hebben het reeds kunnen lezen in onze eerdere blogs: voor klussen draait Helen haar hand niet om. Of juist wel en dan laat ze ze even extra wapperen. Reuze handig en goed voor het laatste te verdelen punt.

Als we de punten optellen, komen we tot 5-5 gelijkstand. Kennelijk is er geen man aan te wijzen binnen onze relatie. En dat is maar goed ook, want het hele concept van de man binnen een lesbische relatie is een fabel/illusie/troostprijs. Een manier om iets wat niet in een heterohokje past, alsnog in een heterohokje te duwen. En zoals elk twee jarig kind spelenderwijs leert: Je kan nu eenmaal het rondje niet goed in het sterret…euh  vierkantje duwen.

Liefs,

Nadine en Helen

Helen en Nadine

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.