Hobo in Zaanstad 

Misschien was het afgelopen vrijdag op de RTL-nieuwsapp, in het staartje van de komkommertijd, bedoeld als een nieuwsberichtje van niks, maar het was wel een nieuwsberichtje van niks dat toevallig over de gemeente ging waarin ik woonachtig ben. 

“Gemeente Zaanstad heeft spijt van naamsverandering” las ik. “De straatnaam ‘Hobo’ had twee jaar geleden nooit in ‘Piccolo’ veranderd mogen worden.”

Bewoners van ‘Hobo’ hadden bij de gemeente geklaagd. ‘Hobo’ leek teveel op ‘Homo’ en de bewoners waren naar eigen zeggen de grappen en de grollen zat.

RTL citeert Het Noordhollands Dagblad waarin een buurtbewoonster die toentertijd naar de gemeente stapte, uitlegt: “Ik weet dat hobo een muziekinstrument is. Maar mijn vriend kreeg genoeg van alle grapjes die er tegen hem gemaakt werden.”

En zo werd Hobo Piccolo.

Nu zegt de gemeente dat die naamsverandering nooit plaats had mogen vinden. Volgens het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek-Waterland gaf de gemeente met de straatnaamwijziging toe aan homofobie. Na twee jaar zegt de gemeente Zaanstad spijt te hebben van de naamsverandering.

Het is ook nooit goed.

Ik ga ervan uit dat elke gemeente het goede voorbeeld wil geven. Zo heeft Zaanstad inmiddels een gaybrapad in het centrum en zijn de toiletten op het gemeentehuis ‘genderneutraal’ gemaakt. Maar klagende burgers laten sommige gemeenten meteen in een Pavlov-achtige kloofkramp schieten. Immers, geen enkele gemeente wil beticht worden van het vergroten van “DE KLOOF” tussen politiek en burger.

De burger wil, gezeten in zijn luie stoel, democratie het liefst op een dienblad aangereikt krijgen. Voor sommigen is één keer stemmen in de vier jaar al teveel moeite. En in plaats van het vertrouwen te schenken aan de mensen die ervoor kiezen om een stad behoorlijk te besturen en het bestuur van de stad behoorlijk te controleren, gilt de burger bij het minste of geringste akkefietje: “DE KLOOF!” en schrikken Burgemeester en Wethouders, gemeenteraadsleden en gemeenteambtenaren zich meteen een hoedje en kan het zomaar gebeuren dat  ‘Hobo’ binnen de kortste keren ‘Piccolo’ wordt.

Misschien dat Zaanstad bewoners uit andere Hobo’s had kunnen uitnodigen om met de bewoners van de Zaanse Hobo in  gesprek te gaan. Er zijn meer Hobostraten in Nederland. Onder andere in Eindhoven, Amersfoort en Almere is er een te vinden. En volgens RTL-nieuws vinden de bewoners van de Hobostraat in Almere hun straatnaam helemaal geen probleem.

Misschien dat Zaanstad vertegenwoordigers van de LHBT+gemeenschap had kunnen uitnodigen om met de bewoners van de Zaanse Hobo in gesprek te gaan.

Misschien dat Zaanstad tegen de bewoners van de Zaanse Hobo had kunnen zeggen: “Lieve bewoner, we leven in het jaar 2018 in de top van de Randstad. Als u hier niet op een adres wilt wonen omdat dat adres teveel op het woord ‘homo’ lijkt, dan vragen wij u vriendelijk te verhuizen naar een andere gemeente. In Urk of in Staphorst is het vast ook heel fijn wonen’.

RTL-nieuws citeert een woordvoerder van de gemeente Zaanstad: “De gemeente heeft, met de beste intenties, geluisterd naar haar inwoners en is hen tegemoet gekomen door de straatnaam te wijzigen. Achteraf kan gesteld worden dat het niet handig is geweest hoe wij met dit verzoek zijn omgegaan. Wij kunnen hier lering uit trekken en zijn in het vervolg extra alert.”

Dat is voor deze roze inwoner van Zaanstad fijn om te horen. Want wat hebben een gay-zebrapad en de ondertekening van het regenboogakkoord door vrijwel alle politieke partijen van de Zaanse gemeenteraad voor zin als er meteen angstvallig gehandeld wordt bij het eerste het beste hobofobe gejeremieer van een burger en als achteraf bezien verkeerde keuzes gemaakt worden?

Er worden in Zaanstad de komende jaren aardig wat huizen bijgebouwd. Ik stel als goedmakertje voor een wijk te bouwen met straatnamen als ‘Lesbo’, ‘Relnicht’, ‘Drag Queen’, ‘Traaf’ en ‘Regenboogvlag’.

En ‘Piccolo’ meteen maar te veranderen in ‘Pikkolo’.

Heeft de vriend van de klagende buurtbewoonster weer het nodige uit te leggen.


Zaanstad 

Op weg naar jou loop ik van verfmolen richting centrum; de stad verloopt, anders
dan alle andere plekken die ik 
ken, van oud naar nieuw. Zolen slijten niet:

ouderdom is richting periferie 
verbannen. Stadshart, waar jouw bed op mij wacht, danst staal, stroomt levenselixer, klopt theorema van zoektocht naar bron van 

eeuwige jeugd. We zullen naar elkaar 
toe rollen, glijdend over ondiepe 
kreukels op geschuurde planken 

die wij gladstrijken, doen verdwijnen, naar kant van bed duwen: passie werkt verjongend – hier wil ik wel oud worden. 

Met hartelijke groet, 

Rick 


Rick van der Made (Breda, 1968) is dichter en columnist. Hij studeerde Frans, Engels en Pedagogiek. De dichtbundels ‘Wereldreiziger’, ‘Memoires van Huisman’ en ‘Het jaar van de arend’ zijn van zijn hand.

Rick van der Made

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Hobo in Zaanstad 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.