Bojan van der Heide | ProfieLHBT+

Bojan van der Heide (leeftijd ‘staatsgeheim’) is webmaster bij een webwinkel, sporadisch liedjesmaker, medeoprichter van de website Plebspraat.nl en fervent Twitteraar.

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

“Ik ben nieuwsgierig en eigenwijs. Ik neem niet klakkeloos  dingen van anderen aan. Ik ga liever zelf op onderzoek uit. Daarnaast mijn relativeringsvermogen, en het feit dat ik kalm blijf in panieksituaties. ”

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

“Invloedrijke artiesten zoals Madonna bijvoorbeeld! Hoe zij in de jaren ‘80 allerlei barrières doorbrak, de blauwdruk van hedendaagse popconcerten heeft neergelegd en het feit dat haar shows tegenwoordig nog steeds uitverkocht zijn, is legendarisch.”

“Daarnaast heb ik in mijn tijd als barkeeper van een homokroeg veel inspirerende verhalen mogen horen van oudere generaties. Ik zie hun dan ook als mijn voorbeelden: hoe zij ooit de weg hebben geplaveid waardoor we nu een redelijke vrijheid hebben hier in Nederland als LHBT’ers.”

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

“Volgens het ‘officiële’ jargon ben ik een cisgender homoseksuele man.”

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

“Ik weet niet of ik het zelf belangrijk zou noemen. In bepaalde discussies kunnen de zogeheten ‘lived experiences’ handig zijn, maar ik loop niet met een bordje op mijn hoofd met daarop geschreven: ‘ik ben homo’. Alhoewel, waarschijnlijk heb je dat gegeven wel binnen tien seconden door bij mij.”

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

“Een zekere mate van intelligentie. En zelfspot vind ik ook belangrijk. Mensen die zichzelf te serieus nemen zijn snel saai. Ambitie vind ik ook mooi bij anderen. Bij mij ontbreekt het daar wel eens aan, maar ik kan er erg van genieten als iemand een doel heeft gesteld, en dat dan ook haalt. ”

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

“Ik ben vreselijk slecht in sport en ik heb helemaal niets met auto’s, verbouwingen van badkamers of met kinderen. Ik gebruik dan ook vaak het excuus: ‘Ik ben homo ik heb daar toch geen verstand van… Sommige ‘vooroordelen’ kunnen inderdaad wel handig zijn, haha!”

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

“Scheldpartijen en fysiek anti-homogeweld. Scheldpartijen kan ik nog wel aan, geweld is voor mij echt iets onbegrijpelijks. Ik liep eens met mijn toenmalige partner over de Grote Markt hier in Groningen, hand in hand. Opeens een keiharde klap op m’n rug gevolgd door ‘vieze homo’s’. Ik kan daar met mijn verstand niet bij.”

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

“Veranderen? Verbeteren neem ik aan! Ik vind dat lastig omdat het gaat om changing the hearts and minds of people’. Tolerantie of acceptatie afdwingen is nogal paradoxaal. Voorlichting is belangrijk, het liefst zelfs als standaard onderdeel binnen het onderwijs. Het doel is natuurlijk dat homoseksualiteit als normaal gezien wordt en in feite niet meer op zou moeten vallen. Gewoon als een van de variaties. Ik heb hier veel gesprekken over gehad binnen de homoscene. Er is onder bepaalde LHBT’ers ook een zekere paradox: als gewoon gezien willen worden, maar tegelijkertijd ook als speciaal. Ik denk ook dat de vermenging van seksualiteit en gender in de discussie een negatieve invloed heeft. Alsof iedereen zijn of haar eigen hokje wil creëren. Ik ben bang dat het ‘draagvlak’ daardoor afbrokkelt. Wat we in Nederland hebben, is broos. Ik denk dat sommige mensen zich dat niet realiseren.”

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

“Als iemand die mensen af en toe aan het lachen kon maken, maar ze ook een beetje aan het denken heeft gezet met mijn – over het algemeen – cynische grapjes.”

10) Wat is je motto?

“If your joy is derived from what society thinks of you, you’re always going to be disappointed.”

Volg Bojan van der Heide via Twitter.

Door: Kenneth Steffers

Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst, aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. (Naar een idee van Christian Curré)

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.