“Niets maakt mij zo gelukkig als paaldansen”

Gianmarco Stefanelli (29) doet aan paaldansen. Niet veel mensen denken bij dit woord aan een sport, eerder aan joelende toeristen in vunzige sekstentjes. Gianmarco vertelt waarom dit beeld niet klopt. 

Tekst: Dennis van den Berg

Acht jaar geleden verliet Gianmarco zijn thuisland Italië: “Om mijn bachelor Dans te halen aan Codarts, een dansacademie in Rotterdam.” Nu is hij professioneel danser en choreograaf, eerst bij het Scapino Ballet in Rotterdam, later bij het dansgezelschap De Stilte in Breda, waar hij op dit moment zijn vijfde seizoen volmaakt. Een behoorlijk succesvolle carrière dus. Soms maakt hij zelfs uitstapjes naar andere landen. “Ik vind het fijn om mijn ervaringen en skills met andere mensen te delen.”

“Ik vind het fijn om mijn ervaringen en skills met andere mensen te delen.”

Hoe het begon

Al van jongs af aan doet Gianmarco aan dansen. “Ik begon met dansen toen ik negen jaar oud was. Ik beoefende veel verschillende stijlen: hip hop, ballroom, jazz, ballet, moderne dans, zelfs acrobatiek. Ik hield van dansen en vond het leuk zoveel mogelijk verschillende stijlen te leren kennen.”

“Twee jaar geleden zocht ik naar een andere manier om mijn lichaam te trainen. Ik zocht een nieuwe uitdaging. In mijn zoektocht kwam ik terecht bij het paaldansen. Zoals je weet wordt paaldansen meestal (of altijd) geassocieerd met de seksindustrie, iets wat mensen vooral in de slaapkamer of in vochtige donkere keldertjes doen. In werkelijkheid is het een zware sport en vergt het veel discipline en doorzettingsvermogen. In mijn beleving is het geschikt voor iedereen, en voor alle leeftijden.”

Routine

“In deze sport zul je nooit stoppen met leren.” Gianmarco oefent iedere dag. Dat is ook wel nodig om relevant en lenig te blijven. “Ik train vijf dagen in de week, altijd op dezelfde tijden, van 10 uur tot half zes. Iedere dag start ik met een andere discipline, dit kan zijn ballet of zelfs moderne dans, dit om mijn techniek te trainen en mezelf klaar te stomen voor de rest van de dag. De rest van de dag richt ik me meer op mijn activiteiten als choreograaf.”

Samen met zijn danspartner behaalde Gianmarco de gouden medaille bij het wereldkampioenschap

Succes

Dat al dit harde werk uiteindelijk loont moge duidelijk zijn. Na jaren van hard trainen besloot Gianmarco zich op te geven voor de Dutch National Pole Sport Competition. Hij pakte de overwinning en selecteerde zich zo voor de World Pole Sport Championship. Dit kampioenschap vond plaats van 12 tot 15 juli in Tarragona, Spanje. Hier behaalde hij uiteindelijk de gouden medaille, samen met zijn danspartner Nick la Gije.

“Natuurlijk was ik trots op deze prestatie.” Gianmarco glundert. “Maar ik was vooral blij dat ik op deze manier mijn sport kon delen. Als je het over paaldansen hebt denken mensen vooral nog aan vrouwen, maar het wordt steeds meer een sport die ook door mannen uitgeoefend wordt. Daar kwam ik op deze kampioenschappen weer achter. Naast mij deden er nog meer mannen mee. Ik hoop dat er in de toekomst nog veel meer mannen enthousiast worden om op paaldansen te gaan.”

Gianmarco Stefanelli en Nick la Gije behaalden de gouden medaille tijdens het World Pole Sport Championship 2018

De hele wereld

Voor zijn vak reist Gianmarco de hele wereld over. Van China tot Frankrijk. Egypte, Indonesië, Spanje. Allemaal landen die hij heeft aangedaan. “Met De Stilte touren we over de hele wereld. Onlangs was ik nog in Spanje voor de Pole Sport World Championship, en binnenkort leid ik een choreografie voor de Nationale Academie in Rome. Echt non-stop travelling dus.”

“Paaldansen wordt niet gezien als een echte sport. Nog steeds wordt het geassocieerd met clubs en het nachtleven.”

Vooroordelen

Voor Gianmarco is paaldansen zijn lust en zijn leven. Al zijn vrije tijd stopt hij in deze sport. Daarom is het soms frustrerend om te zien dat veel mensen nog steeds met de verkeerde associaties rondlopen. “Paaldansen wordt niet gezien als een echte sport. Nog steeds wordt het geassocieerd met clubs en het nachtleven.” Gianmarco ziet het als zijn plicht deze vooroordelen uit de wereld te helpen. “Het is een zware sport. Het vergt veel van je lichaam en je geest. Ik zou het zelfs een kunst noemen die vergeleken kan worden met bepaalde circusacts of Olympische sporten.”

Plannen voor de toekomst

Gianmarco zal blijven opkomen voor zijn sport. Hij zal niet stoppen mensen uit te leggen wat zijn sport precies inhoudt, dat er verschillende stijlen zijn bijvoorbeeld, of al het harde werk dat hij erin legt. In de toekomst wil hij zelfs zijn eigen dans studio openen.

“Het is hard werken, heel erg hard werken, maar ik moet zeggen dat niets mij zo gelukkig maakt als deze sport. Dat wil ik graag delen.”

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.