Meer dan gewenst!

Ontroerend mooi om regenbooggezinnen te zien meevaren op de boot van ‘Meer dan Gewenst’ tijdens de Canal Parade. Voor regenbooggezinnen en meeroudergezinnen is het reilen en zeilen van het gezin niet zo vanzelfsprekend. Het is geen verrassing dat ze krijgen te maken met LHBT+ haat. Kinderen worden kinderen omdat ze 2 vaders of 2 moeders hebben (of meer). Het gaat helaas nog veel verder dan dat.

Enkele praktische voorbeelden die op de site staan van de Stichting Meer dan Gewenst:

1) Elke formaliteit is een potentieel probleem. Of het nu gaat om het tekenen van een schoolbriefje, bezoeken van een ouderavond, openen van een spaarrekening of toestemming voor een doktersbehandeling: de derde of vierde ouder is volgens de wet niet bevoegd.

2) Financieel nadeel. Als kinderen geld ontvangen van hun derde of vierde ouder zijn ze bijna altijd slechter af. Zo moet er belasting betaald worden over een studiebijdrage, is er geen recht op kinderalimentatie en wordt een erfenis net zo zwaar belast alsof je geld erft van de bakker.

3) Minder zorg. Derde of vierde ouders hebben geen wettelijk recht op ouderschaps- of zorgverlof waardoor ze hun kinderen soms minder zorg kunnen bieden.

4) Problemen op vakantie. Als het kind met zijn derde en vierde ouder op vakantie gaat, kan de douane of politie grote problemen maken omdat de ouders officieel geen familie van het kind zijn.

5) Als de ‘officiële’ ouders wegvallen bij een scheiding of overlijden, is het onzeker of het kind verder mag worden opgevoed door z’n derde of vierde ouder.

Onder druk van de ChristenUnie en hun nucleair gezinfetisjisme, meldde Sander Dekker (VVD minister voor rechtsbescherming), dat er extra onderzoek gedaan wordt naar het meerouderschap. Maar dit onderzoek is allang gedaan door de staatscommissie. De conclusie was: meerouderschap is geen enkel probleem en het heeft geen negatieve invloed op het welzijn van het kind. VVD en D66 hebben beide het roze stembusakkoord ondertekend, maar staat dit extra onderzoek toe.

Uit onderzoek blijkt dat meerouderschap geen enkel probleem is en geen negatieve invloed heeft op het welzijn van het kind.

Het is alleen bedoeld om het CDA en de ChristenUnie te helpen om dit aan hun conservatieve- homofobe achterban uit te leggen. Dat hiermee veel onzekerheid en administratieve rompslomp blijft bestaan voor meeroudergezinnen, doet er blijkbaar niet toe. Over een tijd, gaan we lezen over de victorie van het meerouderschap en kunnen de VVD en D66 zich op de borst kloppen en kunnen het CDA en CU tegen hun achterban verkopen dat ze er ‘alles aan gedaan hebben.’ Walgelijke politieke spelletjes over de rug van meeroudergezinnen en volksvertegenwoordiger-onwaardig.

Ik hoor regelmatig mensen een onderzoek uit de VS aanhalen over jongeren die opgroeien bij 2 moeders, deze jongeren doen het net zo goed als jongeren die opgroeien in een hetero gezin. Ik hoorde dit ook van Ellie Lust en Rik van der Westerlaken in het commentaar tijdens de Canal Parade. Ik word er letterlijk misselijk en agressief van.

Wil iemand me uitleggen waarom LHBT+ ouders moeten bewijzen dat ze kinderen gezond op kunnen voeden. Dit is de rechtstaat op zijn kop! Schuldig tenzij jij je onschuld bewijst. Al jaren worden LHBT+ ouders of LHBT+ mensen met kinderwens veroordeeld omdat het ‘natuurlijk niet gezond is om een kind in zo’n gezin op te voeden’. Zonder één enkel bewijs. Dit is de zieke dynamiek die zorgt voor een stelselmatig gevoel van minderwaardigheid en onveiligheid bij LHBT+ers: we zijn schuldig tenzij we onze onschuld bewijzen. Waar hebben we dit eerder gezien?

1971: gelijktrekking van de legale leeftijd mbt seks: we zijn niet pervers.

1973: schrappen van homoseksualiteit als ziekte (DSM IV): we zijn niet gek

2001: opstelling burgerlijk huwelijk voor partners van gelijk geslacht: we kunnen liefhebben en relaties aangaan.

Elke keer moeten we ons zelf valideren, ons bewijzen wanneer het gaat om het verkrijgen gelijke rechten. Dit is in mijn ogen de kern van de stelselmatige ongelijkwaardigheid.  De tolerantie komt uit deze dynamiek: LHBT+-ers accepteren of niet. Wanneer krijgen we het besef dat er niets te accepteren valt, wanneer hoeven we niet langer onze onschuld te bewijzen en wordt er uit gegaan van gelijkwaardigheid?

Hilbrand Bonthuis


Hilbrand Bonthuis (41, Bolsward) zet zich in voor diversiteit door o.a. LHBT-voorlichting te geven op scholen. Hij spreekt zich uit voor een meer inclusieve samenleving. “In the end we will remember not the words of our enemies but the silence of our friends.” (Martin Luther King)

Volg Hilbrand op:
TwitterInstagram of Facebook

Hilbrand Bonthuis

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.