Erwin van Gastel van SeniorPride: “Het is zo fijn het mensen naar de zin te maken.”

Samen met de oprichter van de SeniorPride Oebele Kooistra is hij een van de drijvende krachten van de SeniorPride. Sinds drie jaar is Erwin van Gastel (56) verantwoordelijk voor het hele logistieke proces en de ‘hospitality’ rond dit onderdeel van Pride Amsterdam. En dat is nogal wat, vertelt deze bevlogen horeca-man in hart en nieren aan De Gaykrant. Gastvrijheid zit diep in zijn DNA.

Tekst: Paul Hofman

De SeniorPride mag zich vanaf de start in 2006 verheugen in een grote belangstelling. Het jaarlijkse festival voor oudere LHBT-ers vindt dit jaar voor het eerst plaats op de Nieuwmarkt. “De ruimte op de Oudezijds Achterburgwal midden op de Wallen was gewoon te klein geworden. Het werd elk jaar steeds drukker. Het voordeel is dat we op een plein zitten waar toeristen en bewoners elkaar ontmoeten.”

Erwin van Gastel

Van schip naar wal

“Nu dus geen ponton meer op een gracht maar gaan we van het schip naar de wal. Voor mij wordt het een uitdaging. We kunnen niet inschatten hoeveel mensen er zullen komen. Op het plein kun je alle kanten op. Dat maakt het bijzonder. Ik kijk er naar uit. Hoewel de naam anders doet vermoeden, hoef je niet 55+ te zijn, benadrukt Van Gastel lachend. “Het is heel breed, dat is juist het leuke, iedereen is welkom. Het is burlesque in optima forma.” Van Gastel onthult dat voor het eerst in zijn bestaan alle barinkomsten van het festival naar het fonds stichting GreyPride zullen gaan. “Zo kunnen we hopelijk ook andere festivals organiseren zoals bijvoorbeeld een feest in de winter. Meer ijkpunten zijn hard nodig.”

Najib Amhali

Hoe raakte Van Gastel eigenlijk betrokken bij de SeniorPride? “Ik ben zelf 56 en voelde de warmte van het festival en de mensen die zich ervoor inzetten. Na het eerste jaar ben ik gewoon gebleven.” Op zijn cv staan grote namen als Carré, Krasnapolsky en het Scheepvaartmuseum waar hij niet alleen promotie voor deed maar ook evenementen voor organiseerde. Zo organiseerde Van Gastel het feest rond de bruiloft van cabaretier Najib Amhali. “Het is veel leuker aan de achterkant te staan en te zien hoe dingen gaan. Er zit zoveel meer achter.”


“Ik vind het zo bijzonder dat ze dit allemaal voor ons doen. Toen ik jong was, werd je als homo verketterd. Vreselijk. Daarom ben ik blij dat ik nu eindelijk kan genieten.Ik kan niet meer op de barricaden staan omdat mijn gezondheid dat niet toelaat maar hoop dat mensen blijven strijden tegen onrecht. Dat ik als zestienjarige nooit heb kunnen zijn die ik wilde, vergeet je nooit. Nog altijd ben ik voorzichtig het aan anderen te vertellen.”

Bewoner Kees van verzorgingstehuis ‘D’oude Rai’


Uitputtingslag?

De SeniorPride duurt vier dagen. Zelf zit hij in het productieteam en zal als vliegende keep fungeren. “Tijdens de avond van het ‘Concert des Levens’ op de Nieuwmarkt zal ik de artiesten ontvangen en de crew en vrijwilligers van hapjes en drankjes voorzien.” Het bloed kruipt waar het niet kan gaan, zo blijkt. Is het een uitputtingslag? “Nee, zeker niet. Als je iets leuk vindt, ga je er honderd procent voor.”

“Als je iets leuk vindt, ga je er honderd procent voor.”

Tijdens de Senior Pride zullen in de week van 30 juli tot 3 augustus tal van optredens plaatsvinden in diverse Amsterdamse verzorgingstehuizen.” In veel van de huizen is homoseksualiteit onder bewoners nog een behoorlijk taboe. Voor roze ouderen betekent dat vaak dat ze na een open leven, weer deels in de kast kruipen. Van Gastel valt even stil.

Held

Dit jaar is het thema van de Pride ‘Heroes’. Voor Van Gastel is zijn collega Oebele absoluut een held. “Dag in dag uit is hij bezig met de SeniorPride. Hoewel hij gay is vind ik hem heel straight. Hij zegt gewoon waar het op staat. En bovendien zijn we buurtgenoten, dat schept ook een band.” Voor Van Gastel is het ieder jaar weer een uitdaging. “Natuurlijk wil je dat alles goed verloopt. Als iemand uit het publiek mij vertelt dat hij enorm genoten heeft, ben ik heel blij. Dat doet iets met je.”

Ster

Met namen als Liesbeth List, Sven Ratzke en Karin Bloemen zette Oebele de SeniorPride stevig op de kaart. Dit jaar treedt zanger Sjors van der Panne op. Zijn leven draait van jongs af aan om muziek. Als jongetje werd hij gegrepen door de muziek van Liesbeth List en Ramses Shaffy. In 2014 maakte hij met het nummer ‘Zeg me dat het niet zo is’ grote indruk op het publiek. Zijn onbevangenheid, charme en uiterlijk bezorgden deze boomlange jongen groot succes. Ook Astrid Nijgh, inmiddels ouder geworden, zal acte de présence geven. Zonder de inzet van vrijwilligers kan dit bijzondere festival niet plaatsvinden. Daarom wil Van Gastel hen in het zonnetje zetten. “Al jaren werken we met dezelfde mensen. Ik heb er veel vertrouwen in dat dit jaar het dak van ons podium er af gaat.”

Meer info: www.seniorpride.amsterdam

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.