Een zoektocht naar geluk in POTKAST

Vier journalisten, vier afleveringen, zeven geïnterviewden en één vraag: “Maakt hokjesdenken gelukkig?” Je hoort het in de podcast: POTKAST.

Door: Joep Maigret, Iris Zwart, Babette Bakker en Cor Janze

Toen Joep, Iris, Babette en Cor een half jaar geleden de koppen bij elkaar staken waren ze het over één ding meteen eens. De podcast die ze gingen maken moest maatschappelijk relevant zijn. Hun handen jeukten om iets te maken over een onderwerp waar iedereen nog wel wat over kan leren. In Nederland zijn we hokjesdenkers, ook op seksueel gebied. Zodra mensen uit de kast komen, proppen we ze gelijk in een hokje. Homo, lesbisch, bi, transgender, panseksueel, interseksueel en ga zo maar door.

Maar, maakt het denken in hokjes gelukkig?

Door het hele land spraken ze af met mensen die hun vanuit de hokjes waar ze zich in begeven meer konden vertellen. Dit leverde een gevarieerde groep mensen op en diversiteit aan verhalen.. Verhalen voor mensen binnen, maar ook buiten de lijntjes van de LHBT-community.

De redactie in hokjes met linksboven: Joep Maigret, rechtsboven: Iris Zwart, linksonder: Babette Bakker en rechtsonder: Cor Janze

Luister hier de teaser van de POTKAST serie:

In aflevering één duiken presentatoren Joep en Iris de geschiedenis in. Hoe is het denken in seksuele hokjes tot stand gekomen? Historicus Martien Sleutjes van ILHIA geeft antwoord. Verder gaan ze de straat op om de kennis van de gemiddelde Nederlander te checken en vertelt deskresearcher Babette twee iconische verhalen uit de geschiedenis, zoals het verhaal van Marsha P. Johnson. En wist je dat Berlijn een kleine 100 jaar geleden al een gayscene had? Luister de eerste aflevering hier:

Joep en Iris gaan op stap in Amsterdam in de tweede aflevering van POTKAST. Zo drinkt Joep een drankje in de Reguliersdwarsstraat met Kimberly. Zij is panseksueel en vertelt over haar persoonlijke zoektocht naar haar geaardheid. Iris spreekt af met Pepijn Keppel. Hij schrijft bij het NRC en schreef een paar maanden geleden een column over hokjesdenken in de Gaykrant. Luister de tweede aflevering hier:

De derde aflevering staat in het teken van seksuele diversiteit en religie. Judith is biseksueel en christen en Chris Belloni heeft 90 Marokkaanse mannen die homo zijn geïnterviewd voor zijn documentaire. Kortom, hoe gaat de combinatie LHBT+ en religie? Luister de derde aflevering hier:

Hoe staat het ervoor met de acceptatie van LHBT+ in Nederland? Iris bespreekt in de vierde en laatste aflevering met Frans Blokhuis en Manju Reijmer dit onderwerp aan de hand van een aantal stellingen zoals: ‘ik voel me als LHBT+’er veilig op straat.’ Luister de vierde aflevering hier:

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.