Haagse horeca in actie tegen anti-homogeweld

Het blijkt vaak lastig om het aantal anti-LHBT incidenten uit te drukken in cijfers. Daarnaast is de drempel om aangifte te doen of incidenten te melden vaak nog te hoog. Om die reden zijn drie partijen in de stad Den Haag een campagne gestart om LHBT’ers te overtuigen om altijd melding te maken bij het politienetwerk ‘Roze in Blauw’.

Door: Kenneth Steffers

Ben Manuputty (LHBT-activist en organisator van het ‘The Hague Rainbow Festival’), Ralf Sluijs (Haags gemeenteraadslid namens Groep de Mos / Hart voor Den Haag) en de politie Den Haag willen met een grote postercampagne meer LHBT’ers overtuigen om anti-homogeweld en intimidatie altijd te melden bij de politie.

“Naast het belang van aangifte doen, willen we in kaart brengen hoe vaak het voorkomt dat LHBT-ers worden geïntimideerd of uitgescholden”

In de binnenstad zijn bijna geen horecazaken te vinden waar nog geen poster hangt.

“Als je vanwege je geaardheid in elkaar wordt getrapt, moet je natuurlijk aangifte doen bij de politie”, aldus Sluijs. “Maar wij willen ook graag in kaart brengen hoe vaak het in onze stad voorkomt dat LHBT’ers worden geïntimideerd of uitgescholden op straat. Dat kan alleen als iedereen daarvan melding maakt bij het politienetwerk ‘Roze in Blauw’. Geen actie zorgt namelijk ook niet voor een reactie.”

Ook hetero’s bewust maken

Bijna een dagtaak heeft Ben Manuputty er inmiddels aan, maar in de binnenstad zijn bijna geen horecazaken meer te vinden waar hij nog geen poster heeft mogen ophangen. “Gelukkig waren eigenlijk alle horecaondernemers direct enthousiast over ons initiatief. De posters hangen bewust niet alleen in de gayzaken, want LHBT’ers gaan ook gewoon naar andere bars of pakken een concertje mee in onze poptempel Paard van Troje. Het is dus belangrijk dat onze boodschap overal zichtbaar is.”

“De posters hangen bewust niet alleen in de gay zaken, want LHBT’ers gaan ook gewoon naar andere bars.”

“Het is daarnaast ook de bedoeling dat heteroseksuelen de posters zien en er toch even bij stilstaan – dat ze zich afvragen: ‘Waarom hangt die poster daar eigenlijk?’” Manuputty is niet bang dat de posters zullen worden vernield, zoals we dat eerder zagen bij de posters (met daarop twee zoenende mannen) van de winkelketen Suit Supply. “En mocht het toch gebeuren, dan hang ik gewoon weer een nieuwe poster op; misschien wel twee zelfs. Ik loop toch vaak genoeg een rondje door het centrum.”

Wie te maken heeft met LHBT-gerelateerde incidenten kan via het telefoonnummer 0900-8844 contact zoeken met de politie of door te mailen naar rozeinblauw@politie.nl.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.