Sporthelden door de grachten!

De Volkskrant was woensdag 4 juli vernietigend over de voetbalwedstrijd Engeland – Colombia. De titel is veelzeggend “Engeland wint na gênante vertoning”.  Nu hebben wij zelf de wedstrijd niet gezien, doordat Pride & Sports toen vlakbij het Leidseplein vergaderde over de naderende Pride Amsterdam. Op weg naar huis rond tienen waren ‘Colombianen’ nog uitzinnig hun gelijkmaker aan het vieren op de terrassen van het Leidseplein en waren de ‘Engelsen’ bijzonder stil. Een moment dat je weer beseft hoe jammer het is dat Nederland niet geplaatst is. Wat zou het mooi zijn om het Nederlands Elftal als helden door de grachten te zien varen. Het liefst als wereldkampioen, desnoods als verliezend finalist net als in 2010.

Gelukkig is er over een maand wel een andere grachtentocht. Tijdens Pride Amsterdam vieren we de grote diversiteit van seksuele geaardheid en genderidentiteit. Dit jaar varen er in de Canal Parade maar liefst vier sportboten mee. Het thema van dit jaar is Hero’s. Op de website van de Pride Amsterdam staat de volgende toelichting:Deze zomer is het alweer 20 jaar geleden dat het mega evenement [Gay Games 1998] bij ons plaatsvond. Wat hebben we sindsdien bereikt? Hoe staat het met onze emancipatie in het algemeen en met die van LHBTI’s in de sport in het bijzonder? Zijn we voor- of misschien achteruit gegaan. Kortom, tijd om de balans op te maken!”

“De Volkskrant kenschetst het Engelse voetbal als typisch ‘homo’.”

Teleurgesteld voelden we ons dan ook toen we die woensdag de krant opensloegen. De Volkskrant kenschetst het Engelse voetbal als typisch ‘homo’. Na alle aandacht voor misplaatste grappen in Voetbal Inside, hadden we de hoop verder te zijn met de emancipatie. Gekscherend schrijft de Volkskrant “Met een mannetje of vier zo dicht bij elkaar als je mannen normaliter alleen ziet op een boot in de Amsterdamse grachten ergens in augustus.” Teleurstellend omdat het WK plaatsvindt in een land waar een Pride-evenement organiseren onmogelijk is. Teleurstellend omdat het anno 2018 nog steeds uitzonderlijk is dat topsporters openlijk gay durven te zijn. Teleurstellend omdat elke vergelijking tussen slecht spel en seksuele geaardheid de plank misslaat. Wel zijn er helaas genoeg voorbeelden van topsporters van wie de sportieve carrière is gefrustreerd door onvoldoende openheid en transparantie in de sport.

Daarom is het fantastisch dat er dit jaar vier sportboten meevaren tijdens de Pride Amsterdam Canal Parade. Hetero en niet-hetero, jong en oud voor iedereen is sport een fantastische manier om mensen te ontmoeten, jezelf uit te dagen en sportieve prestaties neer te zetten. Jezelf kunnen en durven zijn binnen de eigen sportvereniging en binnen de sport in het algemeen is niet vanzelfsprekend. Voor alle Hero’s, die werken aan de zichtbaarheid van seksuele diversiteit in de sport en de vanzelfsprekendheid van LHBTI-sporters op top en recreatief niveau, varen we mee. Blij met alle steun die we krijgen en vooral genietend van onze eigen sportieve prestaties. Maar ook met dit Volkskrant-artikel in het achterhoofd in het volle besef dat het nog steeds heel hard nodig is!

Be a Hero en kom als (sport)held op vier augustus onze vier sportboten, naast alle andere boten, aanmoedigen.

Tot dan!

Joram Grünfeld (voorzitter van LHBTI volleybalvereniging Netzo Amsterdam)
Floris van de Ruit (manager Roeicentrum Berlagebrug / TopRow)
Karin van Beverwijk & Annet Lablans (initiatiefnemers Vrouwen Eredivisie Zaalvoetbal-boot)
Mirjam Preusterink (voorzitter Pride & Sports (onderdeel Pride Amsterdam)

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.