Stille tocht na tragische dood jonge Orlando Boldewijn

Eind februari 2018 wordt de 17-jarige Orlando Boldewijn dood gevonden in het water De Blauwe Loper in de nieuwbouwwijk Ypenburg bij Den Haag. Voor de familie komt een eind aan de dagenlange zoektocht nadat Orlando op 18 februari spoorloos van de radar verdween. Aanstaande zaterdag wordt een Stille Tocht gehouden om Orlando ter herdenken. De Gaykrant volgt de zaak op de voet en doet verslag. “Orlando mag en zal niet vergeten worden.”

Tekst: Paul Hofman

Met zijn moeder, broertje en zusje woont Orlando in Rotterdam-Noord. Hij is een goedlachse en populaire scholier die in het laatste jaar van de HAVO zit. Met zijn bijna twee meter en ontwapende lach is hij een opvallende verschijning. Hij is ambitieus en houdt zich naast zijn studie bezig met schooltheater. Orlando maakt makkelijk vrienden. Nooit heeft hij er een geheim van gemaakt dat hij op jongens valt. Af en toe maakt hij via Grindr afspraakjes met mannen.

Het is een koude dag in februari als Orlando voor die avond via Grindr een seksafspraak maakt met de tien jaar oudere Roy B. in Ypenburg. Die zondagavond vertrekt hij vanuit zijn ouderlijk huis met de Randstadrail en tram naar Roy B. die in wijk Ypenburg woont. Deze tien jaar oudere man is homo maar worstelt al een tijdje met zijn geaardheid. Hij woont nog bij zijn ouders maar die vinden dat hij maar eens het huis uit moet. Roy B. heeft veel seksafspraakjes buiten de deur. Door een groep jongeren uit de buurt wordt hij veel gepest. Hij is een verwoed karpervisser die niet ver van het ouderlijk huis een bootje heeft liggen. De zondag waarop hij met Orlando had afgesproken vist hij nog op het bij vissers populaire meertje De Blauwe Loper. Ze ontmoeten elkaar en na hun afspraak zet Roy B. Orlando af bij een basisschool die vlakbij het meertje ligt.

Deze tien jaar oudere man is homo maar worstelt al een tijdje met zijn geaardheid.

Vanaf dat punt zou Orlando weer terug gaan naar huis. Daar zal hij echter nooit aankomen. De dag daarop geeft zijn moeder Orlando als vermist op. Vanaf dat moment staat alles in het teken van zijn verdwijning. Het gezin leeft tussen hoop en vrees. Een week later krijgt de politie een anonieme tip die zo concreet is dat de politie meteen actie onderneemt. Duikers worden ingeschakeld. Niet veel later vinden zij bij het eilandje in de plas het lichaam van Orlando.

Het nieuws van zijn tragische dood slaat in als een bom bij Orlando’s familie, vrienden en klasgenoten. Het is voor hen niet te bevatten dat de stem van de vrolijke en levenslustige tiener nooit meer zal klinken. Inmiddels is het bijna een half jaar later en heeft de politie de zaak nog steeds niet opgelost. De politie stelt wel direct een grootschalig onderzoek in en gaat daarbij nauwkeurig te werk. Al snel komt Roy B. in beeld die als fervent karpervisser zijn vaste visstek bij het eilandje heeft. Hij wordt intensief verhoord en in volledige beperkingen gezet.

In gesprekken met rechercheurs geeft hij aan dat hij Orlando in het water heeft zien liggen die toen in doodsangst om hulp riep. Roy B. ondernam niets en liet Orlando in het ijskoude water liggen.

Roy B. ondernam niets en liet Orlando in het ijskoude water liggen.

Familie en vrienden zitten met tal van vragen die tot op de dag van vandaag nog steeds onbeantwoord zijn. Na drie dagen is er geen grond meer de verdachte langer vast te houden, zo verklaart de politie. Dat Roy B. voor zijn date met Orlando twintig euro heeft overgemaakt naar de rekening van het latere slachtoffer pleit niet in zijn voordeel. Maar het blijkt dat Orlando geen geld meer had voor het openbaar vervoer.

Momenteel is de politie nog steeds bezig met onderzoek. Aanstaande zaterdag wordt een stille tocht gehouden. Deze begint bij het Oorlogsmonument aan de Blauwe Loper in Ypenburg. Rond 18.30 uur zijn er enkele sprekers en wordt gepaste muziek gespeeld. Rond half acht gaat men lopen naar de boom van Orlando bij het water waar bloemen zullen worden gelegd.


Frank, mede-initiatiefnemer van de stille tocht kwam via Facebook en twitter in contact met een aantal betrokkenen bij deze trieste zaak. Door eigen onderzoek raakt hij gefascineerd door de dood van Orlando. “Via Justice4Orlando kwamen we in contact met andere slachtoffers van Roy B. Ons doel is gerechtigheid voor Orlando te krijgen. Op dit moment is het feitelijk zo dat Roy B. Orlando heeft achtergelaten in hulpeloze toestand waar hij maximaal drie maanden voor kan krijgen. Maar tijdens het politie-onderzoek heeft hij zijn verklaringen steeds bijgesteld.

We zijn nu bijna vijf maanden verder. De politie verklaart weinig. Na de vrijlating van de verdachte kwam ik in contact met Orlando’s moeder. De familie had toen nog geen advocaat. In een eerder stadium had ik contact met strafpleiter Sebas Diekstra die eerder had aangegeven ons bij te staan in de zaak. Inmiddels is hij advocaat van de familie. Vrij regelmatig heb ik nu contact met Orlando’s moeder.”

Bitter stelt hij vast: “Het lijkt erop dat de zaak in alle opzichten aan het verzwakken is. De Stille Tocht wordt geen protestmars tegen Roy B. of de politie. Het wordt een waardige en rustige tocht. Ik hoop dat er snel een bevredigende afronding komt van het politie-onderzoek.” Wanneer dat gebeurt is nog onbekend.


Facebook event: Stille Tocht voor Orlando Boldewijn

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.