Jessica | ProfieLHBT+

Ditmaal is het woord aan Jessica, 24 jaar, werkzaam op de groente- en fruitafdeling  van een supermarkt. NB: “Helaas kan ik vanwege mijn eigen veiligheid geen foto tonen. Het is prima als de LHBTQIAP+ -gemeenschap mijn gezicht ziet, maar ik heb ook de angst dat mijn familie erachter komt dat ik de persoon ben geweest die aan deze ProfieLHBT+ heeft meegedaan.”

  1. Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Dat ik sociaal, vriendelijk, betrokken, gemotiveerd, ondernemend, ambitieus en liefdevol ben.

  1. Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Mijn Grootste voorbeeld is Christus Jezus, God’s zoon, omdat ik aanhanger ben van het Christelijke geloof. Ik heb daarnaast niet echt voorbeelden in mijn leven. Wel kan ik vol lof spreken over een aantal personen, waaronder enkelen die het goed voor hebben of hadden met de LGBT+ community en ervoor hebben gevochten . Daarnaast spreek ik ook vol lof over diverse vervolgde Christenen die standvastig blijven aan en in hun geloof, en dat dus niet verliezen.

  1. Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Ik identificeer mij voor wat betreft mijn gender als een non-binaire transgender die zich gedeeltelijk vrouw voelt – dus niet man – , maar die zich dan toch ook weer voor een gedeelte een geslachtsloze persoon voelt.  Dus… herhaling: voor een gedeelte voel ik me een vrouw, en voor een gedeelte geslachtsloos. Voor wat me betreft mijn seksualiteit identificeer ik mij als panseksueel en zeg ik dat ik op personen val ongeacht hun sekse of genderidentiteit (man, vrouw, intersekse-personen, trangenders die in transitie zijn, transvrouwen, transmannen, non-binaire personen of agender personen.

  1. Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Nee en ja. In eerste instantie niet. Ik bedoel… ik vind het niet belangrijk om met mijn seksualiteit of genderidentiteit te koop te lopen. Maar… wat ik wél echt zeer belangrijk vind is om mezelf (mijn genderidentiteit en seksualiteit) te laten zien aan onze samenleving door middel van bijvoorbeeld het lopen van LGBT+ -gerelateerde Parades of door voorlichting op scholen en werkplekken. En dat vooral met als doel om bekendheid, begrip en acceptatie van mijn seksuele voorkeur en genderidentiteit te creëren binnen onze samenleving (en daarbuiten).

  1. Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Het liefdevolle hart, het zachte karakter en de interesses van de ander.

  1. Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Door het feit dat ik niet-hetero (panseksueel) ben en niet-cisgender (non-binaire transgender) heb ik mijn sociale en vriendennetwerk kunnen uitbreiden. Je hebt dan een stukje identiteit dat je met gelijkgestemden kan delen bij de daarvoor bestemde groepen en evenementen, met als gevolg dat daar dan contacten of zelfs vriendschappen uit voortkomen.

  1. Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

De haat vanuit mijn ouders en familie. Niet dat ze mij haten als familielid, maar wel het feit dat ze de manier van hoe ik omga met mijn identiteit niet accepteren en dus haten. Er wordt vanuit mijn familie letterlijk gezegd dat het weliswaar kan *voorkomen* dat je ‘niet-hetero’-gevoelens hebt, maar vervolgens dat je deze niet in de praktijk mag brengen. En voor wat betreft genderidentiteit word ik door mijn familie niet erkend; men erkent alleen man, vrouw en intersekse (tweeslachtig geboren personen). Ze hebben letterlijk tegen mij gezegd dat wanneer ik hormonen zou gaan slikken of in volledige transitie zou gaan (chirurgische behandelingen enzo) zij mij nooit meer zouden willen zien. Gelukkig is die chirurgische behandeling voor mij geen ‘must’ in mijn leven. Maar… vrouwelijke hormonen had ik misschien best wel gewild. Nu ga ik als ongetransitioneerde non-binaire demi-vrouw door het leven en daar voel ik me ook al aardig goed bij.

  1. Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Nog heel erg veel. Als het om de positie van LGBTQIAP+ -mensen in Nederland gaat, zou ik beginnen met onze veiligheid, die dient echt te verbeteren. Je moet de harten en gedachten van het Nederlandse volk veranderen zodat zij positief zullen gaan staan tegenover de LHBTQIAP+ -community, wat er dan hopelijk voor zorgt dat we elkaar kunnen zoenen op straat en/of hand in hand kunnen lopen zonder uit te worden gescholden of zelfs in elkaar te worden geslagen. De politie –via Roze In Blauw – dient haar kracht en expertise zodanig uit te breiden dat er helemaal geen LHBTQIAP+ -discriminatie meer plaats zal vinden in onze samenleving. Zeker ook voor transgenders: zij dienen zonder uitschelden, buitensluiting of geweld gewoon in hun gewenste kledij op straat te kunnen lopen of zonder commentaar het toilet van eigen keuze te kunnen gebruiken (meer genderneutrale toiletten ook). Wat betreft de transgenderzorg zou ik willen dat er meer behandelcentra komen en dat de wachttijden veel korter worden. Scholen zouden op grond van hun geloof (met name de reformatorische scholengemeenschappen) zich niet meer negatief over LHBTQIAP+ -mensen moeten mogen uitspreken… hun mening en standpunten naar leerlingen toe moet welkom blijven maar: ze moeten worden verplicht een anti-pestbeleid tegenover LHBTQIAP+ -mensen op te stellen en voorlichting over seksuele diversiteit en genderdiversiteit te geven.

  1. Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Als een waardevol persoon die zich op vele vlakken/gebieden in de wereld heeft kunnen en mogen inzetten: zowel op christelijk vlak, LGBTQIAP+ -vlak, vrijwilligerswerkvlak, in een betaalde baan, en  richting sociale omgeving en vrienden. Ik wil worden herinnerd als een sociaal, liefdevol en vriendelijk persoon.

  1. Wat is je motto?

Doelen, uitdrukkingen, of een zin die in het kort de bedoeling van iets aanduidt, heb ik niet. Als christen weet ik dat mijn doel in het leven is om God in alles te aanbidden. Daarnaast vind ik het belangrijk om te genieten van het leven dat mij door God is gegeven (ook al denken velen van jullie daar hoogstwaarschijnlijk anders over).  Je kan het wat mij betreft zo zien: iedere dag dat ik weer mezelf kan zijn, iedere dag dat ik openlijk panseksueel en non-binair transgender  kan zijn, is al dank naar mijn God waard. Ieder genot van een LHBTQIAP+ -evenement of parade, ieder genot van een LHBTQIAP -bijeenkomst, deze heb ik allemaal te danken aan mijn God en zijn voor mij persoonlijk het prijzen van mijn God waard. Ik dank Hem voor wie ik ben en voor de dingen in het leven waarvan ik genieten kan en mag. Verdere doelen in het leven zijn onder andere om er voor de LHBTQIAP+ -gemeenschap te zijn, ze een warm hart toe te dragen en een wereld van bruggen en connecties te maken.

Door: Christian Curré


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst, aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. De Gaykrant bevraagt aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Jessica | ProfieLHBT+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.