Stonewall

Biweekly

Het zit de laatste week in mijn hoofd: Stonewall was a riot. Ik kom het op instagram steeds tegen. De rellen in The Stonewall Inn en de daaropvolgende Gay Pride Marches in New York vormden de katalysator van de Gay Liberation Movement. Je zou gezien de naam verwachten dat de Pride van Amsterdam teruggaat op deze beweging. In Nederland kun je dat beter toeschrijven aan Roze Zaterdag: in ieder geval van oudsher en nu niet langer.

Waar is het protest dat alle glitter en glamour van de Canal Parade overstijgt? Het zou de Pride goed doen om aan te sluiten bij de historie van de Pride Marches waar ze haar naam aan ontleent: door de toekomst van gender en seksualiteit aan de orde te stellen. Zo langerzamerhand begint iedereen te begrijpen dat seksualiteit en liefde niet alleen vorm heeft tussen twee mensen van het andere geslacht  maar ook tussen die van hetzelfde. Dat was en is de homo-emancipatie. De volgende stap in de emancipatie is de volgende: seksuele oriëntatie is gericht op meer dan een gender. Alsof je slechts kunt kiezen tussen twee genderidentiteiten…

Toen de eerste Pride marches gehouden werden protesteerde men tegen heteronormativiteit. Homoseksualiteit werd geïncludeerd in wat de norm is; hier kon de meerheid der hetero’s schijnbaar mee leven. Homonormativiteit is nu bijna verworden tot wat heteronormativiteit ooit was en nog steeds is: een concept om patronen in de samenleving waarin fluïde seksualiteit geproblematiseerd wordt te kunnen verklaren. Het is maar de vraag of dat echte progressie is.

Ik vaar deze Canal Parade met de BiBoot mee. We maken een dik feest met elkaar en spreken aan wat niet aanwezig is in onze cultuur: dat seksualiteit fluïde is en gericht op meer dan een gender.

Joshua Zandberg is voorzitter van het Landelijke Netwerk Biseksualiteit en elke week schrijft hij een column over zijn leven als bi-man.

Lees hier zijn column van vorige week.

Joshua Zandberg
Joshua Zandberg

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.