Juni, juli en augustus staan in Europa bij de LHBT-gemeenschap bekend als de pride maanden. Speciaal voor de gelegenheid brengt de Belgisch-Nederlandse boyband STORM 3 daarom de single ‘That’s My Girl’ uit. Een typisch boybandnummer dat opvallend genoeg over girl power gaat en dat zich vooral richt tot de LHBT-beweging en in het bijzonder transgenders.
De cijfers van stijgende homofobiemeldingen in Nederland en België bewijzen dat niet iedereen even tolerant staat ten opzichte van de LHBT-gemeenschap. Dit kan ook afgeleid worden uit de schokkende cijfers met betrekking tot homoacceptatie dat enkele weken geleden door de Belgische overheid gepubliceerd werd. Dit grote onderzoek kreeg de titel ‘Samenleven in Diversiteit’. Eveneens registreerde de politie tien jaar geleden 34 feiten van homofoob geweld. In 2016 waren dat er maar liefst 185. Ook gelijkekansencentrum Unia houdt cijfers bij. Tien jaar geleden ging het over 92 meldingen van homofobe haatmisdrijven, in 2016 kwamen er 227 meldingen binnen. Tot slot kregen eveneens Mister Gay Belgium Jamie De Blieck, VTM-journaliste Bo Van Spilbeeck en het Nederlandse modebedrijf Suitsupply dit jaar al te maken met homofobie.
“Muziek is een universele taal die alle lagen van de bevolking bereikt.”
Mannen met girl power
“Er rust nog een groot taboe op de gay- en transgendergemeenschap en we maken ons geen illusies dat er mogelijk negatieve en homofobe reacties vanuit alle mogelijke hoeken kunnen komen”, zegt la Lau. “Toch vinden we het als boyband belangrijk om nummers over gendergelijkheid uit te brengen. Onze nieuwe single ‘That’s My Girl’ is een knipoog naar de homogemeenschap waarbij homo’s vaak naar elkaar verwijzen als ‘girl’. Anderzijds willen we aantonen dat je je als man niet altijd mannelijk hoeft te gedragen. Je hoeft immers niet altijd lichamelijk een vrouw te zijn om girl power uit te stralen of te bezitten. ‘That’s My Girl’ moet een ‘anthem’ worden dat voor gelijke sociale aanvaarding staat. We spreken ons hiermee uit tegen homo- en transfobie. Het is onze plicht om door middel van muziek voortdurend in dialoog te treden om een tolerantere samenleving te verkrijgen. Zwijgen, afwachten en niets doen, zorgt enkel voor meer intolerantie,” aldus la Lau.
“Thema’s als homoseksuele liefde en transseksualiteit komen in muziek zelden aan bod”
Zelfdoding bij LHBT-ers
Voor de nieuwe single ging STORM 3 een samenwerking aan met Jens Geerts, gezicht en ambassadeur van de Europese LHBT-zender OUTtv. Jens zet zich al jaren in voor de LHBT-gemeenschap in Europa. “Met mijn deelname aan de voorrondes van Eurosong in San Marino vorig jaar kreeg ik veel positieve reacties, maar net zoveel haatmail omdat mijn lied over homoliefde ging. Mensen, en zelfs kennissen, belden me teleurgesteld op of stuurden me berichten met Bijbelse verwijzingen en gaven aan dat wat ik probeer te doen, namelijk homoliefde te integreren in het brede aspect van songthema’s, vuil en mentaal ziek is”, zegt Jens.
“We zouden allen wat activistischer moeten worden. We hebben meer liefde en tolerantie nodig.”
“Toch moeten we er blijven voor gaan. Er worden jaarlijks duizenden nummers over liefde uitgebracht en hoeveel gaan daarvan over homoliefde? We zouden allen wat activistischer moeten worden. We hebben meer liefde en tolerantie nodig. Een song over homoseksualiteit kan de wereld veranderen. Homo zijn is nog steeds strafbaar in meer dan zeventig landen. Als we dan eveneens ook de cijfers van zelfdoding en zelfmoordpogingen bij transgenders bekijken, denk ik dat we zeker wat meer aandacht aan dit thema mogen geven binnen de muziekindustrie. Een recente Vlaamse studie toonde dat 65.2% van de holebi’s en 80.3% van de transgenderpersonen ooit in hun leven aan zelfdoding gedacht heeft. Daarnaast bleek uit deze studie dat ruim een kwart (26,5%) van de respondenten reeds één of meerdere suïcidepogingen in hun leven ondernam. Dat ik me mee aan dit STORM 3-project verbind, vind ik dan ook een plicht.”
Goede doel: COC Nederland en de Holebifoon
De single ‘That’s My Girl’ is vanaf 1 juni te downloaden via iTunes en komt in maar liefst 115 landen uit. De opbrengst van de single gaat naar verschillende goede doelen die zich inzetten voor de LHBT-beweging. In Nederland gaat de opbrengst naar het COC Nederland, In België gaat de opbrengst van de single naar de Holebifoon. De Holebifoon, die voornamelijk uit vrijwilligers bestaat en een initiatief is van de LHBT-organisatie çavaria, is de opvang- en infolijn voor iedereen met vragen over holebiseksualiteit en gender.