Glitters en regenbogen

Biweekly

Soms zou ik het bijna gaan turven omdat ik de uitspraak bijna iedere week voorbij hoor komen, in allerlei variaties: ‘ik snap er echt niks van dat je op meer dan een geslacht valt.’ Zeker als iemand om wie je geeft het zegt, is het vervelend.

Veel biseksuelen die precies hetzelfde ervaren bij ‘homoseksuele’ of ‘heteroseksuele’ mensen. Zij kunnen zich niet voorstellen hoe het is om op slechts een geslacht te vallen en het daar de rest van je leven mee te doen. Ik ga de hypothese dat alle mensen bi zijn hier niet verdedigen maar waar iedereen het inmiddels het wel over eens is, is dat seksualiteit fluïde is. Fluïde seksualiteit gaat en stroomt waarheen zij wil en in het onderbewuste van ieder mens zit seksueel verlangen dat aan de buitenkant statisch lijkt maar vaker dan we ons realiseren dynamisch is. Soms per dag of levensfase. Hetzelfde geldt voor genderidentificafie.

Op meer dan een geslacht vallen wordt niet begrepen. Dat uitspreken maakt de biseksuele ander daarmee vreemd. Alleen, ik ben niet vreemd. Maatschappelijke opvattingen over hoe mijn seksualiteit zou moeten zijn, zijn niet alleen vreemd maar ook verkeerd. Een typische opmerking, vaak in een korte bijzin gebruikt, vanuit het perspectief van de meerderheid van monoseksuelen die zichzelf voorhouden dat hun eigen seksualiteit de norm en vaststaand is.

Ik zit zo in elkaar dat ik zo’n beetje glitters en regenbogen spuug. Het daarom voor mij niet moeilijk om opnieuw en opnieuw uit te leggen dat mijn seksualiteit prima te begrijpen is en – hoewel ik af en toe mijn twijfels heb als ik de verhalen over seks en relaties van homo’s en hetero’s hoor – ik zal van hen aanvaarden dat zij het met een gender prettig vinden.

Joshua Zandberg is voorzitter van het Landelijke Netwerk Biseksualiteit en elke week schrijft hij een column over zijn leven als bi-man.

Lees hier zijn column van vorige week.

Joshua Zandberg
Joshua Zandberg

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.