Relativeren

Biweekly

Ik ben aan het dansen op een festival. De zon schijnt op mijn huid, ik heb mijn zonnebril op en geniet van alle mensen om me heen. Van mijn vrienden, de mensen die ik ken van andere festivals. Ik voel me in mijn element. De mensen storen elkaar niet, integendeel; ze zijn vriendelijk voor elkaar, voor mij en ik voor hen. Ik ontmoet nieuwe en vermaak me met hen.

Ik word voorgesteld aan twee vrouwen. ‘Dit is Joshua, hij is heel lief. Lief voor iedereen. Ja, hij vindt mannen en vrouwen lief. Hij doet het met iedereen.’ Op dat moment ben ik zo verliefd op de wereld dat ik me er niet zo aan stoor. Want ik weet dat diegene die het zegt het goed bedoelt. Ik besluit er niet op in te gaan.

“Dit is Joshua, hij is heel lief. Lief voor iedereen. Ja, hij vindt mannen en vrouwen lief. Hij doet het met iedereen.”

Ik denk vaak pas achteraf na over hetgeen over mij gezegd wordt. Vandaag ook weer. Door mijn hoofd schiet dat biseksueel zijn blijkbaar zo bijzonder is dat het aan mij wordt toegeschreven. Aan mijn persoon. Terwijl ik veel meer ben dan biseksueel. Dingen die ook leuk, grappig en interessant aan mijnzijn. Ik vraag me af of ik genoeg doe om die dingen er ook te laten zijn. Ik vermoed dat zolang ik een van de weinigen ben die er openlijk voor uit komt het snel aan me toegeschreven wordt.

Dat ik het met iedereen doe ik gewoonweg niet waar. Dat is niet een kwestie van mijn seksuele voorkeur. Of je nu hetero, homo, biseksueel of queer bent: dat maakt niet uit voor de hoeveelheid seks die je hebt. Het blijft gek dat mijn voorkeur, mijn vrijheid onnodig geseksualiseerd wordt. Ik heb nog nooit iemand voorgesteld aan de ander en andermans seksuele voorkeur eraan toegevoegd.

Ik ben weer opgeladen op het festival. Ik heb me uitgeleefd: ik heb gedanst en gezongen. Ik relativeer. Wie kan mij wat maken?

 

Joshua Zandberg is voorzitter van het Landelijke Netwerk Biseksualiteit en elke week schrijft hij een column over zijn leven als bi-man.

Lees hier zijn column van vorige week.

Joshua Zandberg
Joshua Zandberg

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.