Afiah Vijlbrief | ProfieLHBT+

Afiah Vijlbrief-Gaykrant

Afiah Vijlbrief (31) is onderzoeker bij Movisie (landelijk kennisinstituut binnen het sociale domein) op het gebied van met name gender&seksuele diversiteit onder LGBTQ+ jongeren. Het gaat hierbij om evaluatieonderzoek van interventies gericht op de doelgroep en om samenwerking met interventieontwikkelaars. Daarnaast organiseert ze als vrijwilliger bijeenkomsten voor het COC Amsterdam voor bi-culturele LHBT’s (dat wil zeggen LHBT’s van kleur met een migratie-achtergrond) .

  1. Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

In alle bescheidenheid: toegewijd, oprecht, geïnteresseerd, empathisch, ambitieus. Maar ook chaotisch en soms ook wat te perfectionistisch en streberig.

  1. Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Cliché maar waar: mijn vrouw, oma, vrienden en ouders tegen wie ik heel erg opkijk. Voorbeeld: mijn dappere vader die rond z’n 30ste (op mijn 3e) uit de kast kwam als homo. Geen makkelijke tijd voor hem, maar hij heeft zich als seksuele minderheid toch door die tijd heen geslagen. Ben dan ook supertrots op hem.

  1. Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Ondanks dat ik zelf onderzoek doe naar de diversiteit hierbinnen, en daarmee streef naar minder binaire ideeën en meer inclusiviteit, moet ik juist in mijn werk vaak concepten en termen categoriseren. Ik vind deze vraag ook voor mijzelf lastig te beantwoorden, niet in de laatste plaats omdat identiteitsvragen altijd ‘groots’ zijn. Ik sta niet zo zeer voor labels maar behoor wel tot de LHBT-gemeenschap; voor mij is queer dan het meest alomvattend qua zowel gender en seksualiteit.

  1. Vind je het belangrijk om jezelfook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Niet per se. Presentatie vind ik zelf belangrijk (lees: netjes en verzorgd), maar ik wil liever niet in stereotypische expressie vervallen. Het uiten van gender of seksualiteit vind ik niet zo nodig, maar tegelijkertijd schaam ik me niet en ben ik een trotse queer (en bijvoorbeeld ook trots op mijn relatie met mijn vrouw).

  1. Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Empathie, wijsheid en een zekere mate van wereldkennis en een hart voor sociale issues. Alleen op die manier blijf je uitgedaagd door de ander, denk ik.

  1. Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Pff, moeilijke vraag… ik denk de dag dat ik trouwde met mijn vrouw (sorry, beetje te binaire vraag… heb er geen goed antwoord op…)

  1. Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Idem. Ik denk het feit dat anderen geneigd zijn je in een hokje te stoppen. In mijn geval is dat qua gender bijvoorbeeld vrouw en zodra men weet dat ik met een vrouw getrouwd ben ook lesbisch. Hoewel het mij persoonlijk niet veel doet, vind ik het wel naar dat men dit in algemene zin vaak doet. Ik zou eerder zeggen ik ben geen van beide en bovendien in staat mijzelf te identificeren. Labelen van anderen is niet chill!!!

  1. Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Meer begrip voor minderheden in het algemeen en daarbij het besef dat er heel veel variatie is binnen de LHBT-community. Geef minderheden de ruimte om hun stem te laten horen. Ik ben momenteel bijvoorbeeld bezig met een project omtrent dak- & thuisloze LHBT-jongeren in Amsterdam. Zorg dat er een plek voor deze doelgroep komt. En ja, speciale plekken organiseren voor subgroepen binnen o.a. de LHBT-community is nodig, alleen zo kun je gehoor geven aan specifieke behoeften en erkenning aan een groep die dagelijks veel te maken krijgt met stigmatisering.

  1. Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Ik denk dat het belangrijker is om op dit moment goed te doen en je beste zelf te zijn, en er niet achteraf pas om herinnerd worden. Ik hoop dat ik op dit moment kan bijdragen aan verandering voor kwetsbare groepen. Ik weet het: heel idealistisch 🙂

  1. Wat is je motto?

Vrijheid = gelijkwaardigheid.

Door: Christian Curré

Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst, aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. De Gaykrant bevraagt aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.