Onzeker

Biweekly

Ik krijg een berichtje op mijn telefoon binnen. Een man vertelt dat hij voor de zoveelste keer als exclusief homo is bestempeld door een homo. Hij realiseert zich pas later weer dat hij ook van vrouwen houdt. Er schieten nu vragen met twijfel door zijn hoofd die hij niet zo makkelijk kan beantwoorden. Logisch, denk ik. Als iemand mij raakt, lukt het mij ook niet om meteen helder te krijgen wat ik vind en voel.

Ik doe er ook aan mee, naar mensen kijken om hen in te delen als homo, hetero, bi en queer. Zo heb ik er ooit in een dronken bui uitgeflapt dat ik iemand een latente homo vond. Achteraf schaam ik me dan. Ik doe mee aan maniertjes waarmee we elkaar in hokjes drukken. Waarmee we elkaar de vrijheid om ons verlangen te volgen misschien zelfs belemmeren. Ik vind het moeilijk om me eraan te onttrekken maar ken ook de andere kant van medaille. De onzekerheid van de man die onnodig en onterecht als enkel homo wordt bestempeld.

Je omgeving kan je gevoel van onzekerheid over wie je lief- en lusthebt aanwakkeren. Er bestaat ook een ander soort onzekerheid, namelijk die uit jezelf komt. Over iemand die je leuk of lekker vindt. Misschien onverwacht tot iemand tot wie je je normaal nooit aangetrokken zou voelen. Zonder dat iemand dit gevoel aanwakkert maar omdat jij dit in je hart voelt. Dit kan altijd, in iedere levensfase, plaatsvinden.

Wat nu heersend is, is dat een kind zich in fasen moet ontwikkelen tot een volwassene met een duidelijke seksuele en genderidentiteit zonder ruimte voor twijfel. Er zijn mensen die blijven twijfelen aan hun seksuele identiteit; uit zichzelf of door anderen. Blijvende twijfel is goed; net als dat het ook goed is om zeker te weten wie je meent te zijn. De fase volwassenheid bevat nog ontwikkeling, waarin je jezelf opnieuw evalueert met soms verrassende uitkomst.

Geef jezelf of de ander hier de ruimte voor.

Joshua Zandberg is voorzitter van het Landelijke Netwerk Biseksualiteit en elke week schrijft hij een column over zijn leven als bi-man.

Joshua Zandberg
Joshua Zandberg

 

 

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.