Gideon Italiaander: “Werk is mijn passie”

Gideon Italiaander

In onze nieuwe serie ‘Pink Business’ belichten we elke maand een zakenman of -vrouw met een roze hart. Niet per se gay maar wel met bijzondere aandacht voor de LHBT-gemeenschap. Dit keer het woord aan Gideon Italiaander (38).

Tekst: Paul Hofman

In zijn loods op een bedrijventerrein in Amsterdam-zuid spreken we uitgebreid met hem. Hij is het archetype van een handige zakenjongen: goed gebekt, aardig en direct. Achter de kassa vertelt hij enthousiast over zijn leven, liefde, werk en passie. Hoewel het nog vroeg is die ochtend, is het al een drukte van belang in zijn zaak. De loods oogt als een groot pretpark waar je alles kunt vinden, of het nu boeken, landkaarten, oude spiegels, servies, lampen of tapijten zijn. Iedere dag is er weer iets anders te ontdekken.

“Dat macho-gedoe hoeft mij echt niet.”

Zijn opvallende busjes zijn inmiddels niet meer uit het straatbeeld te denken. Om de haverklap rinkelt de kassa. Het verbaast ons dat hij alle prijzen uit zijn hoofd weet. School was voor hem een lijdensweg, zegt hij. “Ik kom uit een typisch Amsterdam-zuid gezinnetje. Vader en moeder hadden beide een goede baan en mijn broers en zussen zaten op het gymnasium. Ik niet.” Of hij zich een buitenbeentje voelde? “Leraren dachten dat ik lui was omdat de rest van de familie het op school wel goed deed. Voor mij was het – zacht uitgedrukt – geen plezierige periode.”

Met veel moeite haalt hij het MAVO-diploma. Op zijn zestiende begint hij als uit- en inpakker op een Amsterdamse markt  te werken. Het is alsof het zijn ware roeping ontdekt. De jonge Gideon is niet van de markt weg te branden. “Ik was er bijna altijd. Ik werkte voor een baas maar zag al snel dat wat hij deed, ik beter kon.” Zijn ouders lopen niet over van enthousiasme dat hun zoon voor de markt kiest. Zij hadden voor de jonge Gideon een goede opleiding in gedachten. Maar als ze zien dat hun zoon er gelukkig is, zijn beide blij. Nauwelijks twee jaar later besluit Gideon voor zichzelf te beginnen.

Gideon Italiaander

De markt zegt hij definitief vaarwel. “Met een kraam kreeg ik geen enkele waardering.” Hij heeft het geen moment gemist. Zijn nieuwe zaak was een hele stap en lef kan hem niet ontzegd worden.  “Van mijn ouders leende ik geld. Daarmee kocht ik mijn eerste busje en begon ik te adverteren in het blad ‘Via Via’ waarin spullen te koop werden aangeboden.” Het was nog voor het tijdperk waarin nog nooit iemand van Marktplaats gehoord had. Gideon grijpt zijn kans en adverteert met de tekst: “Gideon koopt alles”. Al snel worden zijn opvallende busjes een begrip in de stad. Niet alleen koopt hij inboedels op maar ook alles wat los en vast zit.

“De gay community betekent veel voor mij”

Het gaat hem niet altijd voor de wind. Zo maakt hij een faillissement mee. Maar Gideon laat zich niet uit het veld slaan. De handel zit hem in het bloed. In no-time heeft hij alles weer op de rit. In 2010 haalt hij het landelijke nieuws als hij in de chique en dure hoofdstedelijke P.C. Hooftstraat een ‘euroknaller’ zaak opent. Tussen Prada, Armani en Burberry valt zijn zaak uit de toon. Jort Kelder noemt hem op televisie ‘de etterende puist van de recessie’.

Het deert Gideon voor geen meter. “Negatieve publiciteit is ook publiciteit.” grinnikt hij. Het levert hem financieel geen windeieren op. “Waar je bij de buren overhemden kocht voor honderdveertig euro, verkocht ik ze voor een tientje. Kwaliteit voor een prikkie.” Momenteel heeft hij vijf vestigingen: drie in Amsterdam, eentje in Soest en nog een in Purmerend. Om hem heen verzamelt hij sterspelers op wie hij kan vertrouwen. Toch gaat het weleens mis. Maar door schade en schande leert hij, geeft hij toe. “Soms win je maar soms verlies je.” Wat zijn geheim is? “Ik ben en leef mijn werk.” Zijn energie, ondernemingsgeest en charme zijn bijna onuitputtelijk.“Als je te duur bent verkoop je niets en als je te goedkoop bent verdien je niets.”

Of hij zelf homo is? Met pretoogjes: “Mijn beste vriend is homo.”

Dan komt Firas aanlopen. Hij blijkt de rechterhand van Gideon te zijn. “Hij vult me perfect aan. In de handel ben ik heel goed, logistiek inzicht ontbreekt me.” De telefoon gaat vaak. Lachend: “Wordt er weer een inboedel aangeboden. Dat is mijn ding, ik ga er gelijk op af.” Dus, als je een inboedel hebt dan die bij Gideon in goede handen.

Hard werken is alles voor hem maar hij vindt ook nog tijd voor ontspanning. “Zaterdagavond is mijn uitgaansavond. Die houd ik altijd vrij.” De roze gemeenschap betekent veel voor hem. “Ik voel me  thuis in de gay community. Hier kan ik mezelf zijn. Dat macho-gedoe hoeft mij echt niet. Mijn leven is er leuker door geworden.” Dat hij er zelf regelmatig te vinden is wekt geen verbazing. Vorig jaar sponsorde hij tijdens de Canal Parade de boot van cafe de Lellebel. Of hij zelf homo is? Met pretoogjes: “Mijn beste vriend is homo.”

www.gideonitaliaander.nl

 

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.