Yoran de Bont: theaterdier in hart en nieren

Yoran de Bont

Yoran de Bont (27) is in de musical- en theaterwereld geen onbekende meer. Zijn liefde hiervoor ontstaat op jonge leeftijd. Hij ziet dan voor het eerst een musical. Het was ‘Elizabeth’. Het raakt hem diep en zijn interesse is direct gewekt. Zelf op het toneel staan wordt zijn droom. En die komt jaren later ook uit. De Bont maakt razendsnel carrière. In 2016 leert Nederland hem kennen als hij meedoet aan het televisieprogramma “Idols’.

Tekst: Paul Hofman

Hij is net acht geworden als hij professionele zanglessen neemt en zich aansluit bij een jeugdtheater. “Daar heb ik in een aantal voorstellingen mogen spelen.” ’Muziek is alles voor hem. ‘s Zondags zingt hij als koorknaap in de kerk. Tijdens zijn middelbare schooltijd komt hij zich bij een theatergroep terecht. Het wekt geen verwondering dat hij na het voltooien van de HAVO auditie gaat doen voor het Rotterdamse conservatorium. Daar volgt hij de studie muziektheater. Vanaf dat moment staat zijn leven in de hoogste versnelling.

Sterren

Hij krijgt een stageplek in de musical ‘Urinetown’ en tijdens de toernee wordt hij figuurlijk voor de leeuwen geworpen als hoofdrolspeler Jamai behoorlijke problemen met zijn stem krijgt. Hij speelt in de rol die hij overneemt van Bobbie Goud de sterren van de hemel. Tussen twee musicals door studeert hij af. Met zijn talent op het gebied van zingen, dansen en acteren is hij bij producenten opgevallen.

“Zondags zingt hij als koorknaap in de kerk.”

Stijlicoon

De held van De Bont is zonder twijfel acteur James Dean over wie hij opmerkt: “Ik vind de man als fenomeen erg bijzonder. Een ongrijpbare, bizar getalenteerde jongeman die tragisch en veel te jong aan zijn einde kwam. Een stijlicoon maar ook een waanzinnig getalenteerde acteur.” Of ik mezelf in hem herken? “Nee, maar ik vind hem wel een bijzonder inspirerende man. En van zijn films, hoewel het er maar een paar waren, kan ik enorm genieten.”

Cruise

De Bont timmert hard aan de weg. Zo gaat hij ondermeer werken op een cruiseschip. Hij komt op plaatsen waar hij tot dan alleen maar van kan dromen. Van Dubai, Abu Dhabi, New York, Miami, Montreal, Sint Petersburg tot Cairo. “Ik kan me geen andere plek voorstellen waar je als jonge zanger/acteur zoveel ervaring kan opdoen.” Hij doet in relatief korte tijd 14 shows met erg uitdagende nummers en een zelfgemaakte soloprogramma. “Het was letterlijk en figuurlijk een bizar leerzame reis. Daarnaast was het een kans om een hoop van de wereld te zien en bijvoorbeeld musicals in New York te bekijken. Het heeft me een volle rugtas met kennis en ervaring opgeleverd waar ik nu nog veel profijt van heb.”

Nu hij bijna full-time in Nederland werkt, heeft hij het varen vaarwel gezegd. “Het is niet meer te combineren.” Of hij ooit nog zal aanmonsteren. “Als die kans zich voordoet, zou ik zeker nog eens aan boord stappen.”

“James Dean is mijn idool. Zo ongrijpbaar en tegelijkertijd tragisch”

Kippenvelmoment

In 2016 besluit hij mee te doen aan ‘Idols’ waar hij Jamai weer tegenkomt maar nu in de rol van jurylid. Met de latere winnares Nina den Hartog zingt hij een duet dat voor kippenvelmomenten bij de kijkers zorgt. “Het was een waanzinnige achtbaan. De eerste auditiedagen waren zwaar en zenuwslopend. Ik was alleen naar de auditie gegaan maar was onwijs blij dat ik een studiegenote tegenkwam. Samen hebben we met succes ronde na ronde die audities doorstaan. We vlogen naar Bali voor de duetten- en pianoronde.”

Hij valt even stil als hij er aan terugdenkt: “Het was voor mij de meest bijzondere tijd. Op zo’n geweldige plek mogen auditeren en verblijven, is een ervaring die je voor altijd met je meedraagt.”

Dromen

Hoewel hij niet wint, is zijn euforie na het zingen van het duet maar korte tijd treurig. Terug in Nederland breekt een drukke tijd voor hem aan. Een werkweek van zes dagen is geen uitzondering. Maar hij heeft er alles voor over zijn droom te realiseren. Wat die inhoudt? “Dromen stel ik telkens bij. Een aantal jaren geleden wilde ik in een grote theaterproductie staan. Na mijn stage wilde ik een mooie bijrol hebben. En daarna droomde ik van een ‘grotere’ rol. Intussen ga ik voor een ‘dragende’ rol. Een rol waar ik meer ontwikkeling doormaak, waar ik vocaal nog meer wordt uitgedaagd en ik in de spelscènes mijn tanden in kan zetten.” Zijn motto is in twee woorden samen te vatten: blijven groeien.

“Mijn motto is blijven groeien”

En dat doet hij zeker want het komende seizoen staat hij op de planken in de musical ‘Evita’. Hij kan niet wachten totdat hij samen met twee collega’s naar Argentinië gaat. Zijn rol die hij gaat spelen is een grote uitdaging voor hem.

Verleider

“Bijna iedereen kent de naam van de musical. Het is een sprookjesachtig waargebeurd verhaal over iemand die bewijst dat bijna alles in het leven mogelijk is.” Hij vertelt dat het feit dat de karakters echt bestaan hebben het voor hem betekent dat hij zich op een totaal andere manier kan inleven en voorbereiden. “Ik speel de rol van Augustin Magaldi, de eerste man die Evita Duarte verleidt op weg naar de top. In de eerste akte speelt hij een prominente rol. “Het is een feestje te spelen naast tegenspelers als Rene van Kooten en Brigitte Heitzer. Bovendien is de musical geschreven door een van de groten op musicalgebied.”

Foto: Anita Muschner

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.