Marijn Brouwers: “Italië is zalvend voor mijn ziel”

Marijn Brouwers

In het concert ‘Bella Italia’ komen Italiaanse hits uit meer dan zestig jaar voorbij. De smaken van het Italiaanse lied blijken net zo rijk te zijn als die van de geliefde Italiaanse keuken. Voor acteur en zanger Marijn Brouwers is dit een van de mooiste rollen tot nu toe die hij mag spelen. Het moment dat hij werd gevraagd voor deze productie staat hem nog helder op het netvlies. “Heel vleiend want Italië betekent veel voor mij.”

Tekst: Paul Hofman

Lang hoefde hij dus niet te aarzelen om het ja-woord te geven. “Voor mij vormt Italië de kern van schoonheid. De Italiaanse norm is het symbool van goede smaak. Alles ademt ultieme schoonheid uit. Niet alleen de natuur, liefde, taal, de mooie mensen maar ook de kleding en het eten.” In 2011 begon hij uit pure interesse Italiaans te studeren. Inmiddels spreekt hij de taal vloeiend. “En nu is mijn passie mijn werk geworden.” Hij herinnert zich nog goed hoe hij voor het eerst met een Italiaan op een terras voerde. “Pas na drie glazen wijn durfde ik het. Italiaans is namelijk geen gemakkelijke taal. Het is ook een lijfelijke taal waarin veel emotie bij komt kijken.” Hij valt een moment stil en bekent dan lachend: “Ik heb mijn conversaties op Grindr geoefend.

Hommage

Na zijn afstuderen aan de Kleinkunstakademie maakt Marijn al snel carrière op het toneel. Hij staat in verschillende grote producties. Toch kriebelde er iets, zegt hij. “Ik wilde beter leren zingen. Daarom besloot ik naar het conservatorium te gaan.” Hij slaagt cum laude. “Het was pittig maar onwijs leuk.” inmiddels is Marijn van alle markten thuis: zang, dans en theater. Zijn cv oogt indrukwekkend uit. Zo maakt hij diepe indruk met zijn rol als Charles Aznavour. En zijn programma waarin hij een hommage brengt aan de legendarische kleinkunstenaar Frans Halsema staat velen op het netvlies.

“Ik heb mijn conversaties op Grindr geoefend.

Hemel

In ‘Bella Italia’ zingt hij samen met Leonie Meijer en Merijn Oerlemans de sterren van de hemel. Verschillende Italiaanse muziekstromingen passeren de revue. “Het is een bloemrijke en barokke reis. Theatraal en vocaal kan ik er goed mee uit de voeten. Het geeft mij veel energie. Heus, ik best wel eens chagrijnig maar als ik een avond gezongen en gespeeld heb, denk ik altijd dat het een feest is het om dit te mogen doen.”

Catwalk

“Het is meer dan een liedjesprogramma. Het verhaal speelt zich af in Toscane, Rome en Milaan. Zo sta ik bijvoorbeeld als mode-ontwerper op de catwalk in die laatste stad.” Hij heeft zich goed voorbereid op zijn rol. “ Het is zo belangrijk dat je de vraag stelt waarom je een lied zingt en wat het betekent. Daarom weet ik precies wat ik zing.” Hij spreekt zijn bewondering voor singer/songwriter Riccardo Cocciante niet onder stoelen of banken. Hij schreef talloze prachtige nummers die ondermeer in het programma terugkomen. Wie kent bijvoorbeeld niet het onvergetelijke nummer ‘Margherita’? “Tekst en melodie kloppen altijd bij hem.”

Kussen

Bij uitstek is Italië het land van de liefde. Heeft hij zelf wel eens een Italiaans vriendje gehad? Lachend: “Ik heb weleens gezoend met een Italiaan hoor. Donker haar en donkere ogen kunnen heel romantisch zijn. Maar nu ben ik al vijftien jaar gelukkig met mijn partner Dirk!”  Zijn vriend beantwoordt precies aan die omschrijving. Overigens is het niet verwonderlijk dat hij regelmatig zijn koffers pakt en met zijn vriend naar het zuiden vertrekt. “Het is misschien heel decadent als ik zeg dat ik op vakantie ga en ook nog naar Italië. Het is elk jaar vaste prik. Ik heb het gewoon nodig om er te zijn. Het is ongelooflijk ontspannend en inspirerend.”

“Tekst en melodie kloppen altijd bij hem.”

Bliksemkracht

Zijn agenda vult zich met bliksemkracht. Zo zal Marijn het komende seizoen in de rol kruipen van de legendarische Juan Peron in de musical Evita. Hij was de machtige president van Argentinië die betoverd raakte door Eva Duarte. Met haar charme en schoonheid verwezenlijkte ze haar ambitie en werd de machtigste vrouw van haar tijd. De komende maanden zal Marijn samen met de andere castleden zich in het zweet werken om Evita tot een succes te maken. “Ik heb er ontzettend veel zin in.”

Voor de speellijst kun je kijken op: www.degraafencornelissen.nl/voorstellingen/bella-italia

Overigens mogen wij 2×2 kaarten beschikbaar stellen voor deze voorstelling. Kijk daarvoor op onze Facebook-pagina.

Foto: Robin Kamphuis

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Marijn Brouwers: “Italië is zalvend voor mijn ziel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.