Verbeter de SOA-zorg: doe mee aan de survey ‘Mannen en seksualiteit’

Universiteit Utrecht en Soa Aids Nederland roepen alle mannen die seks hebben met mannen op om de online Survey Mannen & Seksualiteit in te vullen. Dit is een nieuw nationaal onderzoek naar seksueel gedrag en seksuele gezondheid onder mannen die seks hebben met mannen. Soa Aids Nederland doet dit onderzoek samen met de Universiteit Utrecht en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het bereiken van jongeren, mannen met hiv, bi-mannen en mannen met een migratie-achtergrond heeft hierbij extra aandacht. Resultaten van het onderzoek worden gebruikt om de preventie van hiv en andere soa’s te verbeteren.

In de online vragenlijst ‘Survey Mannen & Seksualiteit’ komen allerlei thema’s aan bod. Van de ervaringen met seks en manieren en om hiv en andere soa’s te voorkomen tot de houding ten opzichte van seks en gezondheid. ‘Als we weten wat er speelt onder homo’s en bi-mannen en we meer kennis hebben over hoe mannen in verschillende groepen denken, dan kunnen we veel gerichter voorlichting geven’, zegt hoofdonderzoeker Prof. Dr. John de Wit (UU). Uitkomsten worden dan ook met het publiek én professionals in de hiv- en soa-zorg gedeeld.

‘Bij vrijwel al het online onderzoek onder mannen die seks hebben met mannen, zien we dat vooral hoogopgeleide blanke mannen meedoen’

Bereiken diverse groep mannen essentieel voor inzetbaar resultaat

De onderzoekers vinden het belangrijk dat veel jongeren, mannen met hiv, bi-mannen en jongens en mannen met een migratie-achtergrond meedoen, want over hen is meestal niet zo veel bekend, terwijl de zorg ook voor hen optimaal moet zijn. ‘Bij vrijwel al het online onderzoek dat wordt gedaan onder mannen die seks hebben met mannen, zien we dat vooral hoogopgeleide blanke mannen meedoen’, aldus De Wit. ‘Dat is natuurlijk niet erg, maar het zorgt er wel voor dat zorgprofessionals weinig te weten komen over de mannen die niet tot die groep behoren. Dat kan betekenen dat belangrijke behoeftes over het hoofd worden gezien en de voorlichting dus niet goed bij hen aansluit. Door met de werving extra aandacht aan deze groep te besteden, hopen we hier verandering in te kunnen brengen.’

Prof. Dr. John de Wit (UU)
Prof. Dr. John de Wit (UU)

Soa Aids Nederland en de Universiteit Utrecht roepen alle mannen die seks hebben met mannen op om de online vragenlijst in te vullen op www.soaaids.nl/sms2018.

Invullen duurt zo’n 20-25 minuten. De survey is behalve in het Nederlands ook beschikbaar in het Frans, Engels, Farsi, Turks en Arabisch. Onder de deelnemers worden twintig cadeaubonnen ter waarde van €25,- verloot.

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.