Roze gezichten van de verkiezingen #9: Rik Torn (VVD Amsterdam)

Rik Torn - Gaykrant

Nog een paar dagen te gaan en dan kunnen we weer naar de stembus gaan voor een nieuwe gemeenteraad. Vooral in Amsterdam belooft woensdag 21 maart een spannende dag te worden. Hier strijden maar liefst 28 partijen mee om de gunst van de kiezer. De hoofdstedelijke VVD is nu in de gemeenteraad vertegenwoordigd met zes zetels. In de laatste peilingen blijft de partij stabiel. We laten advocaat en raadslid Rik Torn aan het woord. Rik zit sinds 2014 in de gemeenteraad en is woordvoerder Financiën, Verkeer en Vervoer en Afvalbestrijding.

Tekst: Paul Hofman

Wat kan volgens jou beter op roze gebied in Amsterdam?

“Helaas is er nog steeds sprake van homo-gerelateerd geweld in Amsterdam. Iedere keer als ik over zo’n geweldincident lees in de krant of hoor via social media of TV snijdt mij dit door mijn ziel. Het past namelijk absoluut niet bij de tolerante stad, die Amsterdam is. Veiligheid staat voor mij dan ook voorop, want zonder veiligheid geen vrijheid. Daarom pleit ik voor lik-op-stuk en zero tolerance-beleid als het gaat om intolerantie, discriminatie en intimidatie op basis van geaardheid. In verband hiermee zal het makkelijker moeten worden gemaakt om aangifte te kunnen doen, ook anoniem. De pakkans moet echt omhoog. Dit zou onder andere kunnen door politieagenten in burger zich te laten voordoen als homo(stel), ook wel lokhomo’s genoemd. Het is natuurlijk triest dat zulke maatregelen nodig zijn, maar we moeten als stad laten zien dat we dit echt niet pikken. Verder ben ik voorstander van het snel inzetten van intelligent cameratoezicht rondom LHBTI-uitgaansgebieden. Tot slot is straatintimidatie op voorstel van de VVD in Amsterdam onlangs strafbaar gesteld. Hieronder vallen ook pesterijen en intimidatie richting LHBTI’s.”

“De pakkans moet omhoog, dit kan door lokhomo’s in te voeren”

“Ook voorlichting is natuurlijk erg belangrijk. Een tijd geleden was ik op Paarse Vrijdag samen met onder andere een aantal vrijwilligers van het COC te gast op twee Amsterdamse scholen. Hoewel de verschillen tussen de twee scholen best groot waren, was het goed om te zien dat beide scholen meededen aan Paarse Vrijdag en aandacht besteden aan het onderwerp homoseksualiteit. Ik heb persoonlijk ook diep respect voor al die jonge scholieren, die al zo open over hun seksuele geaardheid kunnen en durven spreken. Hoewel ik mijzelf – met mijn 34 jaar – nog niet zo oud vind, was dat toen ik zelf nog op school zat echt wel anders. Er is echter nog een lange weg te gaan. Ik vind het dan ook belangrijk dat de gemeente erop toeziet dat alle scholen invulling geven aan hun wettelijke verplichting om voorlichting te geven over homoseksualiteit.”

Wat heeft jou persoonlijk het meest geraakt op dit gebied de afgelopen raadsperiode?

“Ik ben over het algemeen positief ingesteld. Voor mij is het glas dan ook eerder halfvol dan halfleeg. De afgelopen decennia hebben we in Nederland enorme sprongen vooruit gemaakt als het gaat om de acceptatie van homoseksualiteit. Ik voel mij zelf als homo dan ook totaal niet achtergesteld of gediscrimineerd. Ik besef mij echter ook dat wij dit in belangrijke mate te danken hebben aan alle homoactivisten – zowel in Amsterdam als in het buitenland – die hiervoor jarenlang keihard hebben moeten vechten. Dat we er ook in Amsterdam nog niet zijn als het om homo-acceptatie gaat, blijkt wel uit de recente vernielingen van de reclameposters van Suit Supply waarop twee zoenende mannen te zien waren. Die vernielingen hebben mij geraakt. Ik vind het onbegrijpelijk dat twee zoenende mannen anno 2018 bij sommige mensen kennelijk nog zoveel agressie kunnen opwekken. Dit onderstreept echter wel nog maar weer eens hoe belangrijk voorlichting is en blijft.”

“Roze ouderen zijn extra kwetsbaar”

Een van de uitgangspunten van jullie campagne is om te investeren in het roze aanbod voor ouderen. Critici beweren dat er al een groot aanbod is: café’s, in verzorgings- c.q. bejaardentehuizen. Waarin schiet het dan volgens jou toch tekort?

“Binnen de LHBTI-gemeenschap zijn ouderen een kwetsbare groep. Ik hoor helaas nog steeds dat er ouderen gedwongen terug de kast in gaan op het moment dat ze niet langer zelfstandig kunnen wonen en aangewezen zijn op zorg. Dat kan en mag natuurlijk niet de bedoeling zijn. Het is daarom belangrijk dat (zorg)organisaties aandacht hebben voor seksuele diversiteit. Hiervoor is het certificaat de ‘roze loper’ ontworpen. Met dit roze loper-certificaat kunnen organisaties laten zien dat zij hier aandacht voor hebben en serieus werk van maken. Ik vind dat een goede zaak. Als ik zelf later op een gegeven moment aangewezen zou zijn op ouderenzorg, wil ik namelijk zeker niet terug de kast in en ik denk dat dit voor iedereen geldt.”

In het verlengde hiervan: de VVD pleit voor meer ontmoetingsfaciliteiten voor de roze doelgroep.

“De overheid moet de veiligheid van mannen die HOP’s bezoeken garanderen. Nu komt het voor dat mannen op deze plekken worden bedreigd of mishandeld door groepen jongeren. Daarom pleiten wij als Amsterdamse VVD voor surveillance en toezicht. De gemeente hoeft wat de VVD betreft overigens geen nieuwe plekken te faciliteren.”

“Bezoekers zijn welkom, overlast niet”

Het toenemend aantal toeristen is een groeiend probleem voor Amsterdam. De binnenstad raakt onleefbaar. Waarom dan toch het speerpunt het roze toerisme te bevorderen?

“Toen ik jong was en nog bij mijn ouders in Kampen woonde, hoorde ik op TV dat Amsterdam de ‘Gay Capital of the world’ zou zijn. We willen weer tot de wereldtop van de homovriendelijke steden behoren. In Amsterdam zijn homo’s van over de hele wereld welkom. Daarom willen wij ook de Gay Games weer naar Amsterdam halen. Het is waar dat het druk is in de binnenstad en dat er sprake is van overlast, maar dit komt vooral omdat er te weinig handhaving is. Met een verdubbeling van de handhavingscapaciteit kunnen we overlast effectief aanpakken. Bezoekers zijn welkom, overlast niet.”

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.