Roze gezichten van de verkiezingen #6: Ana Paula Lima (BIJ1 Amsterdam)

Ana Paula Lima - BIJ1 Amsterdam - Gaykrant

BIJ1 is een nieuwe partij die aan de Amsterdamse raadsverkiezingen meedoet. Lijsttrekker is Sylvana Simons die op haar eigen wijze de fractie wil gaan leiden. Op de kandidatenlijst valt de naam van transgender Ana Paula Lima in het oog. Zij staat op een vierde plaats. Vorig jaar was zij ambassadeur van de Amsterdam Pride en nu is zij een van de in het oog vallende gezichten van de partij BIJ1 als het om LHBTI-rechten gaat. De Gaykrant had een exclusief gesprek met transvrouw Ana Paula Lima (35).

Tekst: Paul Hofman

In het Amsterdamse stadhuis is het een drukte van belang. Niet verwonderlijk natuurlijk want de raadsverkiezingen naderen in rap tempo. Kandidaat raadslid Ana Paula maakt alle tijd. “Ik ben politiek actief geworden door mijn vrijwilligerswerk. Ik werk als activist voor de transgendergemeenschap in Amsterdam. Mijn groep is onzichtbaar in de politiek en daarom besloot ik mij te profileren. Jaar in , jaar uit worden transgenders vermoord terwijl niemand iets doet. Daar wil ik iets aan veranderen.” Ze grijpt de kans om die vergeten groep zichtbaar te maken in de politiek met beide handen aan. “Mijn kandidatuur betekent meer representativiteit in de politiek.”

“Mijn kandidatuur betekent meer representativiteit in de politiek”

Wat zijn jouw speerpunten de komende periode op politiek vlak?

“Ik vecht voor gelijkwaardigheid, veiligheid en integratie van alle LHBTI-ers.” Ze is zelf transgender en dus ervaringsdeskundige bij uitstek. “Ik vind dat de zorg voor transgender, op fysiek, sociaal en psychisch vlak door meerdere instanties verzorgd moet worden. Daarnaast moeten transgender rechten geclaimd en verdedigd worden. Dat ga ik doen. Ook veiligheid voor sekswerkers is belangrijk: zo moet hun privacy beschermd worden.” Sekswerk is gewoon werk, benadrukt ze. Dat er weinig aandacht is voor uitgeprocedeerde asielzoekers irriteert haar. “Daarom meer steun voor de rechten van deze mensen.”

Amsterdam Zuidoost heeft een speciaal plekje in haar hart. “Er moet meer aandacht zijn voor de kracht van de bewoners. “Zij moeten vanaf het begin worden betrokken als er plannen voor hun buurt en wijk worden gemaakt. Jongeren en ouderen in Zuidoost moeten meer gesteund worden door het gemeentebestuur. Amsterdam is meer dan alleen het gebied binnen de ring!”

Ana Paula en haar partijgenoten vormen een nieuw politiek geluid in de Amsterdamse arena. Heeft zij kritiekpunten op de afgelopen raadsperiode?

Ze barst meteen los: “Op het gebied van LHBTI-ers is een toename van (dodelijk) geweld te zijn alsmede van discriminatie en intimidatie van andersgezinden. Binnen de roze gemeenschap zien we met name dat misstanden jegens bi-culturelen en sekswerkers niet serieus worden genomen. Dat is een belangrijk punt dat we gaan veranderen zodra we in de raad worden gekozen.”

“Op mijn twintigste ben ik via een mensensmokkelaar geëmigreerd naar Europa, om hier veiligheid te vinden. In de eerste periode na mijn aankomst heb ik me als immigrant nog heel kwetsbaar gevoeld.”

“Als transgender ben ik ervaringsdeskundige bij uitstek”

Als geen ander weet ze hoe het is om in een gemarginaliseerde sociaaleconomische positie te zitten. Daarom strijd ze ook als teamleider van TransUnited van het COC voor met name transgenders. “Ik ken de treurige cijfers wereldwijd: alleen al in 2017 zijn 325 transgenders vermoord, de meesten daarvan waren sekswerkers, omdat er weinig ander werk voor hen te vinden is. Mijn groep is zo gemarginaliseerd.”

Zeven jaar geleden vond ze de liefde van haar leven en voor deze liefde is ze naar Nederland gekomen. Dat ze vorig jaar een van de boegbeelden was tijdens de Amsterdam Pride – week betekende heel veel voor haar. De kritiek die ze nu als kandidaat over zich heen krijgt doet haar niet zoveel.

Zo wordt ze in deze campagne tijd beschuldigd van liegen over jaar werk als prostituée en haar leeftijd. GeenStijl haalde alles uit de kast haar onderuit te halen. Op vragen van de Telegraaf naar aanleiding van deze onthulling antwoordt ze onlangs dat iemand ‘op de een of andere manier’ haar foto’s had weten te bemachtigden en weten te misbruiken. Een rel leek geboren. Ana Paula reageerde als door een adder gebeten en zegt:

“Het is geen kritiek, het zijn pure leugens. Hier is sprake van transfobie.” Fel klinkt ze als ze zegt: “Het maakt me alleen maar sterker en meer toegewijd. Hoe dan ook ga ik door met mijn strijd.”


Ana Paula Lima werd in Sao Paulo geboren en groeide op in een arm gezin. Op haar veertiende ontdekt ze dat ze eigenlijk een meisje is. Een moeilijke periode volgt. Want om als transgender te moeten leven in dit land is levensgevaarlijk.


•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.