Christelijke LHBT verenigingen fuseren tot ChristenQueer

Contrario CHJC fuseren tot ChristenQueer

Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen, luidt het oude spreekwoord. Maar dit geldt zeker niet voor de christelijke verenigingen CHJC en ContrariO. Afgelopen weekeind maakten zij onder grote belangstelling bekend dat zij samengaan onder de naam ChristenQueer. De Gaykrant was aanwezig op de drukbezochte middag en avond in twee Amsterdamse kerken en sprak uitgebreid met voorzitter Gert-Jan van Leeuwen. De hoofdstedelijke Roze Oranjekerk kleurde roze en men besloot met een indrukwekkende kerkdienst. “We shall overcome”

Tekst: Paul Hofman

Waarom zijn CHJC en ContrariO samengegaan?

CHJC en ContrariO zijn samengegaan omdat onze doelstellingen en achterban bijna in elkaar opgingen. Beider doelstelling is vooral om een plek te zijn voor christelijke LHBTI’s, voor ontmoeting en bemoediging. Verder willen we ook in christelijke kring de acceptatie van LHBTI’s bevorderen. In de praktijk deden we als besturen al veel samen en werkten we als verenigingen al jarenlang samen in de LCC projecten. Dit zijn projecten ter bevordering van de acceptatie van LHBTI’s in christelijke kring.”

Trots vervolgt hij: “Een andere belangrijke reden is ook dat we een vereniging willen hebben die toekomstbestendig is. Beiden verenigingen bestonden al langer dan vijfentwintig jaar. En na zoveel jaar is het goed om alles weer eens tegen het licht te houden en op te frissen. Er worden op veel plekken fantastische activiteiten georganiseerd. Christelijke LHBTI’s ontmoeten elkaar door het land. We hebben een goedlopend jongerentak die veel doet via Facebook. We hebben ook regio’s waar veel gebeurt. Maar er vallen ook gaten en we zijn weer gaan herbronnen waartoe wij op aard zijn. Super om met elkaar zo na te denken over wat we kunnen betekenen voor elkaar en voor de christelijke LHBTI’s die nog uit de kast moeten komen.”

“Door aanwezigheid LHBT-ers hebben christenen weer lief”

In het denken en praten over homoseksualiteit beginnen mensen eigenlijk altijd aan de verkeerde kant. Het gaat gelijk over ‘of het nu wel of niet mag’ en ‘het’ is dan een relatie. Hoe verklaar je dat?

“Traditioneel gezien hebben christenen geleerd om te denken vanuit de regel. Gelukkig is er veel veranderd en beginnen veel christenen nu niet meer vanuit de regel maar vanuit de liefde. Een deel van de christenen is nog wel eens bang dat als ze voorbij gaan aan het feit of homoseksualiteit wel mag, dat ze dan aan God voorbijgaan. Geloof is een heel persoonlijke zaak en als je geleerd hebt om te denken vanuit de regel, dan heeft een christen het op dit onderwerp zwaar. Daarom is het juist een enorme kans die christelijke LHBTI’s bieden aan medechristenen om te leren denken vanuit de liefde.  Want we laten hen nadenken over de de fundamenten van het geloof. Wees eerst medemens, of christelijk gezegd ‘naaste’ en heb lief. Dat is in de kern pas God dienen. De kerken hebben door de aanwezigheid van LHBTI’s meer geleerd om weer lief te hebben. Dat is nog wel eens goed proces dat nu ook in veel traditionele kerken openlijk gaande is. Verandering is echt gaande.”

Gert-Jan van Leeuwen voorzitter ChristenQueer
Gert-Jan van Leeuwen, voorzitter ChristenQueer

Wat is de meerwaarde van het samengaan?

“We staan sterker en kunnen onze krachten bundelen. Alleen doorgaan was ook geen optie meer en  het  ons ook de kans om de vereniging weer op te frissen. We hebben bij het samengaan goed nagedacht over ons bestaansrecht. En we gaan ook nieuwe initiatieven ontplooien. We willen relevant zijn voor tieners en relevant zijn voor senioren. Het bruist van de ideeën.”

“Niet de regel maar de liefde staat voorop”

Hoe kijk jij vanuit jouw  geloof naar homoseksualiteit?

“Ik kijk vanuit mijn geloof niet zozeer naar homoseksualiteit. Ik kijk vooral naar wie ik ben in Gods ogen en dat is dat ik Zijn/Haar geliefde kind ben. Ik ben naar Gods beeld gemaakt en ik mag liefhebben. Liefhebben en bouwen aan deze wereld is de zin en het doel van mijn bestaan. Tuurlijk heb ik in mijn coming-out ook anders gekeken. Toen stond de regel voorop en nu staat de liefde voorop.”

Hoe is de nieuwe naam tot stand gekomen?

“De nieuwe naam is een creatief proces geweest. We hebben via enquêtes heel veel info opgehaald bij de leden, zoals ook opties voor namen. We hebben criteria aangelegd waar de naam aan moet voldoen en dan begint het selectieproces. In de selectie ook nog weer leden gepeild en uiteindelijk is het ChristenQueer geworden. Christen omdat we dat zijn. Queer omdat we inclusief willen zijn. Queer is een term die hokjes uitsluit en waar het er omgaat dat een ieder zelf zijn/haar identiteit bepaald. En Queer ook omdat we altijd vragen blijven stellen. Dus werd het ChristenQueer.”

Wat maakt de nieuwe vereniging onder jouw voorzitterschap zo anders?

“De vereniging is heel bijzonder. We hebben een geschiedenis van 30 jaar moedige mensen achter ons. Onze voorgangers die op het christelijke erf de weg hebben gebaand voor LHBTI’s. De mensen van deze vereniging maken de vereniging bijzonder. En ik vind het bijzonder dat ik mag bijdragen aan de toekomst van deze vereniging zodat christelijke LHBTI’s  ook in de toekomst hun eigen plek mogen hebben bij elkaar en bij hetero christenen.”

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.