Roze gezichten van de verkiezingen #3: Marc Haverkamp (CDA Amsterdam)

Marc Haverkamp Gaykrant

De derde kandidaat in deze serie is Marc Haverkamp. Hij werd geboren in Zwolle, groeide op in Nederhorst den Berg en woont sinds 2000 in Amsterdam. Al vroeg raakte hij gefascineerd door de politiek. De campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen in 2011 openden politieke zijn ogen. “Toen werd ik verliefd op al die lokale vrijwilligers die zich inzetten. Drie jaar geleden werd hij duoraadslid. Nu staat hij zevende op de Amsterdamse CDA-lijst. De Gaykrant vraagt Marc Haverkamp naar zijn motivatie en zijn visie op LHBT-gebied.

Tekst: Paul Hofman

Het christendemocratisch denken betekent veel voor hem. Het is iets heel anders dan het socialisme of het liberalisme, merkt hij op. “Ik geloof echt in de filosofie dat een mens tot recht komt in relatie met een ander. Het gaat niet alleen om het individu, maar ook hoe we in verhouding tot elkaar staan. Daarnaast nemen mensen meer verantwoordelijkheid als je hun ook meer zeggenschap geeft. Mijn partij wil besluitvorming zo dichtbij de mensen houden. Bijvoorbeeld onderwijs bij leraren, ouders en directie of bij de zondag-openstelling bij het lokale MKB.”

In 2014 tekende het CDA met de andere raadsfracties het Roze Stembusakkoord. Nu is er veel kritiek op dat het vooral een papieren tijger is. Bovendien is er tot nu weinig van uitgevoerd. Raakt dat je?

“Kritiek leveren is makkelijk maar we zijn er zeker nog niet gezien de reacties op de Suitsupply reclamecampagne (twee zoenende mannen op abri-billboards door het land, PH). Ook niet op het gebied van de veiligheid. Dat blijft prioriteit hebben. We hebben de afgelopen periode gepleit voor inzet van meer handhavers en beter toezicht, ook in de nacht en beter cameratoezicht. Maar in de huidige linkse raad kregen we hier geen meerderheid voor. Als het om de keuze tussen privacy of veiligheid dan kies ik absoluut voor het tweede. Laten we onze burgemeester en politie vertrouwen dat ze onze privacy scherp voor ogen hebben en houden.” Hij glimlacht: “Samen met de VVD is het ons door het indienen van een raadsvoorstel gelukt straatintimidatie op de raadsagenda te zetten.” Hij is er zichtbaar trots op. “Iedereen moet veilig en ongestoord over straat kunnen, dat is zo fundamenteel voor Amsterdam.”

“Kritiek leveren is altijd makkelijk”

 

Toch plaats hij even later een kanttekening. “Verwacht niet dat de gemeente alles kan oplossen. Voor een deel is dit een kwestie van opvoeding. Het is aan de hele gemeenschap wat meer begrip voor elkaar te hebben.” De onderwerpen die momenteel in zijn portefeuille zitten zijn Zorg en Sport. Ze zijn hem op het lijf geschreven. “Sport is vaak een restpost in de begroting. Meer bewegen is niet alleen leuk en gezond, het helpt ook om obesitas en eenzaamheid te voorkomen. Daar maak ik me heel sterk voor.”

 Hoe kleur jij het groen van jouw partij in met roze?

“Ik wil graag de verbinding zijn met de LHBTI-community, of het nou lokaal, provinciaal of landelijk is. Je kunt erop rekenen dat het CDA zich altijd zal verzetten tegen elke vorm van discriminatie. En als het om emancipatie gaat wil ik graag met organisaties en mensen uit het veld samenwerken. Die komen, zo is mijn ervaring, vaak met de beste ideeën in plaats van symboolpolitiek. Daarom ondertekenen wij in Amsterdam het Regenboog Stembusakkoord.”

“Ik geloof dat we met elkaar het verschil kunnen maken”

Terugkijkend op de afgelopen periode geeft hij onomwonden toe dat hij het meest trots is op het indienen van een amendement in het landelijk CDA-verkiezingsprogramma op artikel 1 van de Grondwet. Die is aangenomen en is ook teruggekomen in het regeerakkoord.” Hij gelooft er heilig in dat ‘we met elkaar het verschil kunnen maken.’”

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Roze gezichten van de verkiezingen #3: Marc Haverkamp (CDA Amsterdam)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.