Judith Brekelmans | ProfieLHBT+

Judith Brekelmans Gaykrant

Ditmaal is het woord aan Judith Brekelmans (53), oprichter en voorzitter van Fundashon EQ, de belangenorganisatie van de LGBTQI-community op Bonaire. Ze geeft voorlichting over diversiteit en seksuele voorlichting o.a. op scholen. Vooral Bonairianen zitten vaak in lastige situaties als het gaat om diversiteit. Bonaire lijkt redelijk tolerant als het gaat om homoseksualiteit maar dat is dan slechts richting de toeristen en niet voor de lokale inwoners; er zijn nog steeds schrijnende situaties waar religie, tradities etc. de acceptatie in de weg staan.

Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst, aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. De Gaykrant bevraagt aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity.

  1. Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Eerlijk, integer, positief, vrolijk!

  1. Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Dr. Martin Luther King jr. en de Dalai Lama. Maar zeker ook de mensen die ik in mijn leven heb mogen ontmoeten met hun bijzondere verhalen en hun doorzettingsvermogen; mensen die zich inzetten om de wereld een beetje kleur te geven en op hun manier willen bijdragen aan een eerlijker wereld.

  1. Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Mijn gender is een snel antwoord: ‘vrouw’. Seksualiteit is minder snel, maar als ik dan ergens in zou moeten passen zeg ik biseksueel, overigens na lang gedacht te hebben dat vakje L het beste paste.

  1. Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Niet meer, steeds minder. Ik ben voorvechter en activist en vanuit daar zijn het, waarschijnlijk ook omdat ik woon op een Caribisch eiland, iedere keer keuzes. Draagt het bij, dan profileer ik mijzelf zeker met nadruk op mijn geaardheid. Voor mijzelf is dat station in de meeste situaties passé. Ik ben mens en de rest doet er niet toe en het zou ook niet belangrijk moeten zijn.

  1. Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Mond, en vooral wat er uit die mond komt. En daarmee bedoel ik dat ik een zwak heb voor no- nonsense mensen die wat te vertellen hebben, gepassioneerd zijn.

  1. Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Dat ik daardoor mijn aversie tegen ongelijkheid en discriminatie op basis van geaardheid – maar ook kleur/etniciteit/religie – in daden om kan zetten. En ik hierdoor hele gave dingen meemaak, soms congressen bezoek en mijn netwerk steeds groter wordt.

  1. Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Afwijzing op een baan, dat hakte er wel in. Overigens was dit in Nederland en al lang geleden. Op Bonaire is dit nog overigens nog steeds een voorkomend iets. En daar mag ik mij soms mee bemoeien vanuit Fundashon EQ en vanuit mijn vak als HR-freelancer.

  1. Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Oooo, heb je even. Bedenk dat Bonaire echt zo’n jaar of dertig achterloopt op Nederland. Wetgeving is aardig op orde, dat hebben we voor op bijvoorbeeld Curaçao of Aruba. Maar dat is papier, dat zegt niets over de houding van mensen en de dagelijkse gang van zaken. Wat zou helpen hier is meer transparantie, role models: wij weten heus wel wie er een dubbelleven leidt of een schuifdeur in de kast heeft. Mensen op posities waarvan wij vinden: beken kleur, laat zien dat je geaardheid niets zegt over hoe je je werk doet, welke functie je bekleed etc. Dat zou hier zeker een verschil maken.

  1. Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Een herinnering aan mij, als persoon… pfff. Ik hoop dat ik een positief verschil heb kunnen maken en dat er mensen zijn die daar iets aan gehad hebben.

  1. Wat is je motto?

‘Elke dag is een cadeautje, elke dag zijn er momenten waarop je het verschil kunt maken.’ ‘Het begint bij jezelf!’ En, zeer belangrijk: ‘Houd van jezelf, omarm jezelf hoe je bent. Jij bent de basis van hetgeen jij wilt (bereiken, zijn, gaan doen, veranderen, laten, etc.)’

Door: Christian Curré

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Judith Brekelmans | ProfieLHBT+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.