Rasentertainer Joep Onderdelinden persoonlijk en muzikaler dan OOIT

Joep Onderdelinden OOIT - Gaykrant

Als jongen werd hij gefascineerd door het theater. Sinds 1989 timmert Joep aan de weg als acteur, cabaretier, danser, regisseur, presentator en acteercoach. Hij is van alle markten thuis. Bekendheid verwierf hij vooral in zijn rol in de televisieserie ZAAI als Postbode Siemen naast het duo Plien en Bianca. Sinds kort toert hij met zijn nieuwe theatershow OOIT door Nederland. Een must-see volgens liefhebbers. De Gaykrant heeft een exclusief gesprek met deze rasentertainer.

Tekst: Paul Hofman

Wat maakt deze voorstelling zo bijzonder voor je?

“Het feit dat ik veel liedjes zing. Persoonlijke liedjes ook. Ik zie mezelf nooit zo als zanger maar kreeg vaak het verzoek meer te zingen. Ik ben trots op wat het geworden is, zowel de teksten als de muziek die gecomponeerd is door de talentvolle Ray van Santen. De voorstelling gaat ondermeer over de dingen waar ik gelukkig van word. En dat is dus zingen.”

Hoe omschrijf je jouw voorstelling?

“Als persoonlijk en eigen. Ik heb tijdens mijn carrière alle disciplines van het vak doorlopen. Daardoor is mijn voorstelling niet puur cabaret. Ik neem alle die disciplines (onbewust) mee in het maakproces. Daarnaast ben ik een entertainer en verhalenverteller. Ik vind het fijn om verhalen te vertellen die dichtbij gebeuren, herkenbaar zijn en daardoor vaak hilarisch. Ik vind het heerlijk een zaal te laten schudden van het lachen om ze een tel later weer te ontroeren.”

“Ik ben meer dan die leuke en sullige buurman van hiernaast”

Je bent een allround artiest die alle facetten van het vak beheerst. Is er nog iets wat je nog niet hebt gedaan maar nu dolgraag wilt doen?

“Ik zou graag in de toekomst weer eens in een tv- serie spelen of een grote rol in een film hebben. Door al mijn theaterbezigheden kom ik daar vaak niet aan toe wat ik  jammer vind. Of een echt serieuze rol in een toneelstuk. Dat kan een klassiek of modern zijn. Nu word ik veelal gevraagd voor de leuke, grappige, sullige, lieve buurman van hiernaast maar door een toneelopleiding kan ik het zware werk echt aan. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik altijd de grap of relativering zoek in een tekst hoe zwaar ook. Ooit speelde ik in een Griekse tragedie onder regie van Ivo van Hove en toen wist ik toch uit die tragedie een paar lachjes eruit te krijgen.”

Grote bekendheid verwierf Joep vooral als postbode Siemen in de televisieserie ZAAI met Plien en Bianca

.Terugkijkend naar jouw jeugd, hoe ontsproot jouw belangstelling voor theater?

“Als kind was ik al aan schrijven , rond sinterklaas maakte ik in opdracht gedichten voor de hele familie, speelde de hoofdrol in de eindmusical op de basisschool, kende alle rollen uit mijn hoofd en deed altijd stukjes op bruiloften en partijen en tijdens middelbare school ook al druk met schooltoneel en amateur vereniging. Tja, alsof het zo zijn moest. Door ouders van mijn toenmalige vriendin voor het eerst mee genomen naar het De La mar-theater waar de voorstelling ‘De dader heeft het gedaan’ van Annie M.G. Schmidt speelde. Ik vond het geweldig.”

Je bent gay. Hoe verliep jouw coming-out?

“Eigenlijk heel soepel. Mijn vriendin tijdens de middelbare school vertelde mij dat ik bi was. Ik kende het woord niet, had geen idee, maar omschrijving kon ik me wel in vinden. Op mijn veertiende ontmoette ik mijn eerste liefde. Hij zong liedjes van Robert Long voor me, begeleid op zijn gitaar.” Mijn moeder ontdekte dat en zei dat ik moest kiezen want van twee walletjes eten ging niet. Vlak daarna ging ik naar het COC waar ik schrok van al die travestieten. Ik had zoiets van ‘help word ik zo? Nee, zo wilde ik niet zijn. Bleek het een voorfeestje voor de roze zaterdag te zijn”. Mijn moeder had wel een beetje angst. “Zij was bang dat ik niet gelukkig zou worden en mijn vrienden kwijt zou raken. Maar dat gebeurde niet. Voor mijn moeder was het vanaf dat moment geen probleem meer.” De reactie van zijn vader was heel ontspannen. Schaterlachend: “Hij zei niet veel maar timmerde, toen ik op mijn zeventiende ging samenwonen met mijn vriend, wel het tweepersoonsbed. Terugkijkend was het eigenlijk een heel relaxte coming out.”

“Ik had eigenlijk een heel relaxte coming-out”

In de media ben je wel eens vergeleken met Toon Hermans. Wat doet dat met jou?

Hij kijkt een beetje verlegen: “Dat vind ik een groot compliment. Ik ben ook een verhalenverteller die het geluk zoekt in kleine dingen. Zo kan ik lang doorgaan over iets onzinnigs waardoor de mensen niet kunnen stoppen met lachen. Daarin herken mezelf in Toon. Deze show is een soort ode aan hem. Ik  ben letterlijk alleen met een kruk op het toneel, ouderwets zoals Toon, en in een keurig pak. Het voelt heel goed en zo wordt het gelukkig ook door het publiek ervaren. Als grap heb ik ook wat gedichtjes zoals Toon dat kon, geschreven en die draag ik voor tijdens de voorstelling. Achteraf willen mensen het ‘bundeltje’ graag kopen. Dat is toch geestig?”

De voorstelling op 3 april in het Amsterdamse De La Mar-theater belooft een uniek optreden te worden. Als extra treedt het Amsterdamse Volkskoor op. “Daar word ik heel gelukkig van.” Na de pauze zingen zij samen met Joep en natuurlijk met de hele zaal onvervalste Amsterdamse liedjes van ondermeer Andre Hazes en Johnny Jordaan

Voor een speellijst van de voorstelling OOIT kijk op www.bostheaterproducties.nl of op Joeps eigen site www.joeponderdelinden.nl

Foto: Katinka Krijgsman

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.