Het nadeel van papier

‘’Je moet niet alles geloven wat je denkt’’, vertelde Loesje mij deze week. Ik ben zelf groot fan van Loesje, het gaat meestal precies de kant op die je niet verwacht. Ik vond het in ieder geval typerend, want hoeveel mensen zijn er wel niet die geloven wat ze denken? Of datgene wat ze geloven waar is, weten ze vaak zelf niet eens. Ze denken in ieder geval vaak van wel.

Stijn Jephta van der Woude

Door deze Loesje moest ik denken aan een probleem waar ik zelf vaak mee zit: veel mensen vinden dat de kerk tegen LHBT’ers is, maar in de praktijk kom ik zo veel gelovigen tegen die LHBT’ers gewoon accepteren dat ik weleens denk: is het niet gewoon een papieren werkelijkheid? Baseren mensen hun mening dat de kerk homofoob is niet vooral op papier?

Er zijn immers tal van opiniestukken, artikelen en ook officiële documenten van de kerk te vinden waarin homoseksualiteit niet als iets positiefs wordt afgeschilderd. Zo gek is het dan misschien ook weer niet dat veel mensen denken dat de kerk homofoob is. Maar wie of wat is ‘de kerk’ eigenlijk?

“Officieel is er een verschil in hoe LHBT’ers en heteroseksuelen worden behandeld in deze situatie…”

Naar mijn mening is ‘de kerk’ veel meer dan een stapel officiële documenten met regels en wetten. In de praktijk merk ik dat mensen die lid zijn van een kerk het vaak niet per se niet eens zijn met de regels zoals die ‘officieel op papier staan’. In november 2017 was er een grote vergadering van de Protestantse Kerk Nederland (de PKN), de grootste protestantse kerk in Nederland met bijna 2 miljoen leden. Een heet hangijzer tijdens deze ‘synodevergadering’ was het kerkelijk (in)zegenen van relaties van mensen van gelijk geslacht. Je zou het een kerkelijk homohuwelijk kunnen noemen. Op dit moment wordt er volgens de officiële regels van de PKN een verschil gemaakt tussen het inzegenen van de relatie tussen een man en een vrouw en het zegenen van relaties van mensen van gelijk geslacht. Officieel is er dus een verschil in hoe LHBT’ers en heteroseksuelen worden behandeld in deze situatie. Veel PKN’ers die ik heb gesproken – bij wie in hun geloofsgemeenschap LHBT’ers zijn getrouwd – vertelden echter dat zij totaal geen verschil zagen en maakten in het (in)zegenen van LHBT’ers of hetero’s. Kun je dan eigenlijk wel spreken van een homofobe of LHBT-onvriendelijke kerk? De officiële regels zorgen op papier dan wel voor verschil, in de praktijk lappen mensen deze regels dus gewoon aan hun laars, omdat zij simpelweg geen verschil zien of het er niet mee eens zijn. In zo’n geval is er dus sprake van twee werkelijkheden: die van de papieren kerk en die van de levende kerk.

“Met bijna twee miljoen mensen heb je te maken met veel verschillende meningen.”

Voor mij is de kerk dan ook meer dan papier, voor mij is de kerk haar leden en aan de hand van wat die geloven krijgt de kerk haar identiteit. Met bijna twee miljoen mensen heb je te maken met veel verschillende meningen. Door een deels conservatieve achterban hoor je daarom ook verschillende geluiden als het gaat over acceptatie van LHBT’ers. Wel zijn ze allemaal lid van dezelfde kerk ongeacht wat ze geloven, dus ze zullen samen naar een oplossing moeten moeten zoeken.

Ik hoop dat mensen het advies van Loesje meenemen: ‘’Je moet niet alles geloven wat je denkt’’, zeker niet als het op papier staat.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

2 thoughts on “Het nadeel van papier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.