Wijze vragen

Biweekly

Tussen het dansen en praten door rookte ik af en toe met Kris in de rookruimte van Paradiso bij True Colors afgelopen zondag. Kristianus Queer Genderverrassing, een opvallende verschijning, stond tijdens de openingsact op het podium als ambassadeur van platform Roze50Plus. Hij was een van de vrijwilligers van de internationale BiCon(ferentie) in Amsterdam in 2016. We kenden elkaar vaag en hij kende mij omdat ik het volgens hem hartstochtelijk opneem voor biseksuelen op Facebook.

Hij vroeg mij naar mijn biseksualiteit. Ik vertelde hierop dat ik mezelf zo noem omdat mijn omgeving dat het beste begrijpt. Wat betreft mijn gedrag is het de meest treffende en passende naam maar ik wil me liever niet aan zo’n naam verbinden. Na een  nog een dansje in de silent disco kwam hij er bij mij op terug. ‘Sinds wanneer laat jij je bepalen door je omgeving?’ vroeg hij me. Ik gaf toe aan hem dat het een zwaktebod is. En dat er meer biseksuelen zoals ik zijn: ze vallen op mensen, de persoon die voor hen staat en met wie ze contact hebben. Dat daar een label aanhangt, is voor hen niet relevant.

Ik vind mezelf vrijgevochten en meen dat ik mezelf niet zoveel aantrek van wat de wereld van me zegt. Met zo’n retorische vraag – van een wijze queer – legt hij wel meteen de vinger op de zere plek: ik mag dan wel biseksuele mensen in Nederland vertegenwoordigen maar er zijn er veel die niet zoveel met die labels hebben. Net als ik.

Kris vroeg me wat ik wil bereiken. Mijn antwoord aan hem geldt ook in deze context: dat labels wat betreft seksuele en emotionele identificatie er steeds minder toe gaan doen. Dat de grenzen tussen al die groepjes mensen die zichzelf indelen steeds minder belangrijk worden en niemand meer opkijkt als je eerst date met een man en daarna met een vrouw of met iemand die non-binair is, zijn. Mijn wens voor de lezer is dat je net als ik zo’n persoon tegenkomt die je laat inzien hoe makkelijk je je laat bepalen door je omgeving. En dat je met die realisatie iets eerlijker naar jezelf kunt kijken. Misschien kun je er zelfs iets positiefs mee doen..

Joshua Zandberg is voorzitter van het Landelijke Netwerk Biseksualiteit en elke week schrijft hij een column over zijn leven als bi-man.

Joshua Zandberg
Joshua Zandberg

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.