Verplicht uit de kast

Biweekly

Uit de kast komen, zo weten velen van ons, is niet beperkt tot een moment in je leven. Want je komt steeds weer in nieuwe situaties terecht die soms ook nog om moed vragen. Tenminste zo ervaar ik het.

Ik lees cijfers over hoeveel biseksuele mensen er in Nederland zijn. Waarschijnlijk ongeveer de helft van de LHBT+ gemeenschap. Toch komen zij er maar weinig voor uit. Ik denk dat ik dat snap. Toen ik op mijn werk – tegen wil en dank – als biseksueel uit de kast kwam, dachten mensen dat ik onderweg naar gaytown was. Genoeg reden om voortaan m’n mond hierover te houden. De reacties zijn niet alleen irritant omdat er mensen zijn die het niet geloven. Maar ook omdat er homoseksuele mannen en vrouwen zijn die biseksualiteit als opstap naar volledig uit de kast komen nemen. En daarmee ‘echte’ biseksuelen als mij belasten. Soms zelfs zo dat ze niet meer durven, bang als ze zijn niet geloofd te worden.

“Er wordt gediscussieerd over of uit de kast komen een verplichting is. Ja, ik vind dat.”

Hier verdiept het probleem zich verder. Omdat biseksuele mensen niet durven (of kunnen of mogen) wordt het ook niet normaal dat biseksuelen er zijn: in de straat, op school of in je familie. Anders gezegd; rolmodellen ontbreken. Zolang die er niet zijn, zullen andere bi’s zich ook niet uitspreken. Er wordt gediscussieerd over of uit de kast komen een verplichting is. Ja, ik vind dat. Ook al zit je ‘veilig’, zoals ik in een heteroseksuele relatie en kun je makkelijk denken dat ik hetero ben: kom uit de kast als biseksueel. Neem de consequenties voor lief. De enige consequentie die je verontschuldigt, is je eigen veiligheid. Help anderen door een levend voorbeeld te zijn van het feit dat biseksuelen bestaan en help daarmee anderen die die nog niet durven uit te komen voor hun biseksualiteit. Wees iedere keer weer moedig.

Doe met mij mee. Niemand mag van mij aannemen dat ik slechts hetero of homo ben. Ik ben het allebei.

Joshua Zandberg is voorzitter van het Landelijke Netwerk Biseksualiteit en elke week schrijft hij een column over zijn leven als bi-man.

Joshua Zandberg
Joshua Zandberg

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.