Opa van het park gruwelijk vermoord

In de jaren negentig wordt Zwolle opgeschrikt door een aantal moorden op homo’s. In enkele zaken wordt, ondanks intensieve naspeuringen door de Overijsselse politie, nooit een dader gevonden. Een voorbeeld van zo’n cold casezaak is de extreem gewelddadige moord op de vermogende zakenman Harry Zunnebeld. In het archief van het hoofdbureau van het politiekorps IJsselland staan vijftien bruine archiefdozen voor me. In dit artikel voor De Gaykrant geef ik een reconstructie van deze spraakmakende zaak.

Tekst: Paul Hofman

Afgrijselijke ontdekking

Op woensdagochtend 14 december 1994 is het weer wisselvallig. Koud en bewolkt geeft het weerbericht van die dag aan. Langzaam komt de stad tot leven. Zwolle heeft net zijn honderdduizendste inwoner verwelkomd en heeft daarmee een magische grens overschreden. Eindelijk telt de stad mee als een van de grotere gemeenten in ons land. Het gay leven bruist als nooit tevoren. Een paar jaar daarvoor heeft de stad voor het eerst de jaarlijkse Roze Zaterdag georganiseerd. Het is een dag waarop Zwolle uit zijn dak gaat. Maar Zwolle heeft ook een donkere kant die veel inwoners niet kennen.

Omstreeks half elf die ochtend komt een alarmerend telefoontje bij de meldkamer van de politie binnen. Een huishoudster die voor de deur van haar bejaarde baas staat, zegt stamelend dat er niet open wordt gedaan. Hier is iets goed mis, denkt ze. Haar baas Zunnebeld is altijd zo punctueel. De huishoudster is ten einde raad. Haar handen trillen als ze de politie belt. De meldkamer dirigeert een wagen naar het adres aan het sjieke Van Nahuysplein. In het midden van het plein staat een prachtige fontein en daaromheen rijzen de patriciërshuizen op. Op de gevels prijken bordjes van notarissen, advocaten en accountants.

Harry Zunnebeld

Begrip in de stad

Als de agenten bij het pand aankomen treffen ze een hevig ontdane vrouw aan. Ze vertelt dat haar baas eigenaar is van de brandstoffenhandel Wolters Steenkolen. Het is een familiebedrijf dat in 1925 is opgericht. Beneden bevindt zich het kantoor en daarboven woont Harry Zunnebeld. De zaak van de oude Zunnebeld ligt aan een drukke doorgaande weg waar elk kwartier stadsbussen langsrijden. De zaak is een begrip in de stad en ligt pal naast de markante Sassenpoort. Het is de enige bewaard gebleven toegangspoort tot de oude binnenstad. De agenten staan twijfelend in het portaal waar drie deuren op uitkomen. De deuren leiden naar de keuken, de woning en het kantoor. De politiemannen zien dat de deur naar het woonhuis op en kier staat en besluiten de woning te betreden. Als ze de trap op lopen doen ze een afschuwelijk ontdekking.

Daar op minder dan een halve meter afstand ligt het lichaam van een keurig geklede man. Bewegingsloos ligt hij op zijn rug. Zijn benen zijn met een dun bindtouw aan de stijl van het traphek vastgebonden.Over zijn hoofd ligt een doek. Als de agenten voorzichtig het doek verwijderen, zien ze een gruwelijk toegetakeld gezicht. Een agent wendt zijn hoofd af. Op de muur zitten veel bloedspatten. Hij ziet dat de rechterhand van de man twee scherpe verwondingen heeft. Het lichaam is al koud, zegt zijn collega. Dit wordt geen abc-tje, denken ze gelijktijdig.

Vijfentwintig rechercheurs

Korte tijd later arriveert versterking. De huishoudster huivert en barst in tranen uit. Elke ochtend komt ze bij Zunnebeld werken en dan dit… Ze kan het amper geloven. De woning is nu opeens plaats delict geworden. Technische en tactische rechercheurs lopen af en aan. Even later komen de officier van justitie en de gemeentelijke schouwarts van de GGD gehaast binnenlopen. De arts kan niets anders doen dan de dood constateren van de 75-jarige bewoner.

De hoofdofficier besluit een recherche bijstandsteam te formeren. Vijfentwintig rechercheurs worden op de zaak gezet en zullen de komende weken de klok rond werken. De zaak Zunnebeld is een feit. Maar ondanks hun inspanningen zal de zaak de geschiedenis ingaan als de mysterieuze moord op de opa van het park die tot op de dag van vandaag onopgelost bleef. Wat was zijn geheim?

Volgende week meer over het slachtoffer, zijn leven en het politie-onderzoek.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.