Fluïde tijd

Biweekly

Het werk van socioloog Zygmunt Bauman beschrijft de tijd van nu: hoe die uit te leggen en te duiden. Hoewel ik geen expert in zijn werk ben, schiet mij één woord te binnen als ik aan zijn gefilosofeer denk: fluïde oftewel vloeibaar. Zo omschrijft hij deze tijd. Nu weet ik dat hij daar niet per se al te positief over oordeelde maar ik wel. Ik zal uitleggen waarom.

Steeds meer millennials identificeren zichzelf niet langer uitsluitend als hetero- of homoseksueel. Maar dat wil niet zeggen dat zij zichzelf daarom automatisch als biseksueel zien. Onlangs las ik een artikel waarin een hoogleraar ontwikkelingspsychologie schrijft over mannen die zichzelf als ‘mostly straight’ zien. Een significant aantal mannen in zijn onderzoek ziet zichzelf op die manier. De knappe acteur Josh Hutcherson beschrijft het zo: ‘maybe I could say right now I’m 100 percent straight. But who knows?’ Ook hij benoemt zichzelf als ‘mostly straight’.

Deze mannen uit het onderzoek zijn zeker van hun heteroseksualiteit. Maar zij weten dat zij in potentie meer dan dat kunnen ervaren. Die vrijheid en zekerheid om niets uit te sluiten in de toekomst is wat ik vloeibare identiteit wil noemen. Zo kwam ik op Facebook een verhaal van een heteroman tegen die op date met een homoman gaat terwijl hij in zijn leven altijd een relatie of seks met vrouwen had en ook nog nooit over mannen had gefantaseerd. Ik ken nog veel mannen die dit nooit zouden aandurven maar dit verandert schijnbaar. Ik neem mannen expres als voorbeeld. Van vrouwen wordt aangenomen dat zij heteroflexibel of biseksueel of whatever zijn. Van mannen niet en er rust nog altijd een maatschappelijk taboe op.

Joshua Zandberg
Joshua Zandberg

Het zou zo maar kunnen dat de vrijheid om lief te hebben wie je liefhebt de toekomst is. Fluïde identiteit betekent open, zelfverzekerd, krachtig zijn zonder labels nodig te hebben. Dat is waarom ik blij ben met deze tijd omdat die in dit opzicht in toenemende mate fluïde is.

Joshua Zandberg is voorzitter van het Landelijke Netwerk Biseksualiteit en elke week schrijft hij een column over zijn leven als bi-man.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Fluïde tijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.