Hopen op een paars kabinet

Sinterklaas en zijn Pieten hebben Nederland weer verlaten, ook eventuele verdwaalde (hulp) sint en pieten zullen we niet meer tegenkomen, de pakjesboot is vertrokken en we moeten weer een jaar wachten totdat om de goedheiligman te ontvangen. Jammer, maar het voordeel is wel: we weer mogen ongegeneerd de kerstboom opzetten, kerstglitters van zolder halen, eindeloos ballen en slingers uitzoeken (én ophangen), feestkleding aantrekken en terugkijken op het afgelopen jaar. Glitter en gezelligheid: het is weer bijna kerst.

Het is hopen op een flinke lading sneeuw zodat de kerst wit is. De groene boom kan in de zitkamer zijn plek opeisen. En de rode strikjes mogen weer op de deurtjes gemonteerd worden. Wit, groen en rood, het zijn zomaar een aantal van de kleuren die bij kerst horen en die hopelijk iedereen weer om zich heen heeft. Het is tevens hopen op een andere kleur dit jaar. De paarse kleur. Misschien in de boom, misschien op tafel, maar vooral bij de regering, het kabinet. Waarom moet nou juist het kabinet paars kleuren?

Waarom nou juist een paars kabinet? We zitten nu met een andere samenstelling dan de zogenaamde ‘paarse kabinetten’ van vroeger. Maar ook met de VVD, D66, CDA en CU kan het kabinet behoorlijk paars kleuren, en dat is nodig ook. Niet qua politieke partijen en voorkeuren, maar op een andere manier. Het is namelijk hopen op het feit dat dit kabinet, met twee partijen die zichzelf liberaal noemen, ervoor zorgt dat het vrijdag 8 december een paarse gloed vanuit het kabinet over Nederland valt.

8 december is het Paarse Vrijdag. Paarse Vrijdag bestaat in Nederland sinds 2010 en het is dé uitgelezen dag voor scholieren en studenten om te laten zien dat hun school solidair is met de LHBTI-gemeenschap. Het is dé dag dat op jouw eigen school mag laten zien, dat je mag zijn wie je wil zijn en mag zijn wie je bent. Door op deze dag iets paars aan te trekken, kan men deze boodschap ondersteunen, veel simpeler en makkelijker kan het niet. Het is te hopen dat deze kabinetsploeg met toch een flink aantal ‘regenboogministers’, zoals ik in mijn vorige column benadrukte, deze dag letterlijk en figuurlijk extra (paarse) kleur geeft.

En dit moeten ze niet alleen doen om een fashion-statement te maken, maar voornamelijk vanwege de huidige situatie op scholen. Helaas is het op scholen voor jongeren die twijfelen over hun geaardheid nog steeds geen rozengeur en maneschijn: zelfmoordpogingen onder LHBTI-jongeren ligt ongeveer vijfmaal hoger dan bij hetero-jongeren, 51% van de jongeren die uit de kast komt, wordt daarmee gepest, LHBTI-jongeren spijbelen vaker, hebben het gevoel vaker buiten boot te vallen op school, hebben een slechtere relatie met hun docenten en komen sociaal gezien minder makkelijk mee. Dit komt door de sfeer, het taboe en de angst die er bij hun heerst over hun twijfels en strijd met henzelf. De mensen uit het kabinet hebben een voorbeeldfunctie, en op deze dag is het extra belangrijk dat ze (een paars) voorbeeld zijn voor Nederland en voor die specifieke jongeren die het soms (met zichzelf) erg moeilijk hebben.

Hopelijk zal dit kabinet, ondanks de christelijke partijen die soms – helaas – nét even anders aankijken tegen verschillende seksuele voorkeuren, deze dag paars kleuren. Een heus paars kabinet, terug van weggeweest, voor een dag. Zodat alle jongeren in Nederland, al die meisjes en jongens die op school zitten, die twijfelen of die gepest worden, die het moeilijk hebben, die zich afvragen of ze mogen zijn wie ze zijn, die nog niet goed weten wie of wat ze leuk vinden en waar ze van houden, dat ze op vrijdag 8 december zien dat de mensen die het voor het zeggen hebben in dit land laten zien dat het allemaal mag, dat alles kan en dat het beter wordt. Het is hopen dat het kabinet op deze dag eenmalig prachtig paars kleurt, zodat zij een voorbeeld zijn waarop deze meisjes en jongens zich kunnen optrekken.

Splinter Chabot

PS. Het zal je vast niet ontgaan, maar een kleine fashiontip voor vrijdag 8 december: zoek in jouw kast naar een paars detail, zoek naar die paarse schoenen, die paarse broek, die paarse armband of oorbellen, dat paarse sjaaltje of paarse jasjes, en trek het aan. Zodat ook jij onderdeel bent van Paarse Vrijdag.

Splinter Chabot

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.