Excentrieke Frank en Rogier: ‘We dachten nooit meer benaderd te worden voor televisie’

Frank en Rogier - (C) Vincent TV Producties

Lovende reacties op social media krijgen, een zestienjarige relatie onderhouden en een huis in Zuid-Frankrijk bezitten. Frank Jansen en Rogier Smit lijken alles te hebben. Het koppel is beter bekend uit het SBS6-programma ‘Steenrijk, Straatarm’. Aan Gaykrant vertellen ze over hun relatie, successen en hun nieuwe programma ‘Paleis voor een Prikkie’.

Tekst: Stijn de Vries
Coverfoto: Vincent TV Producties

Lovende reacties is wat het stel kreeg na de uitzending van Steenrijk, Straatarm. ‘De reacties na onze aflevering waren hartverwarmend. We zijn ook in Bij ons in de PC verschenen. Toen kregen we al veel positieve reacties, maar nu is social media veel meer op gang gekomen. Dat was ook erg te merken, de reacties waren prachtig. We hebben niet één negatief bericht gekregen. We waren weleens bang dat er homohaters konden reageren, je bent toch als homostel op de buis te zien.

Gelukkig hebben we ze nog niet ontdekt. Dat houden we ook graag zo.’ Hadden de mannen überhaupt verwacht dat de aflevering zulke goede reacties kon krijgen? ‘We hadden deze geweldige reacties niet kunnen voorspellen, maar we hadden wél verwacht dat er meer pit in de uitzending zou komen. Door onze positiviteit en het knip- en plakwerk van SBS zijn we er ook fantastisch uitgekomen.’

Frank en Rogier zijn een dynamisch stel. Hun positieve karakter en grappige oneliners lenen zich uitstekend voor vermakelijke televisie. ‘We hebben allebei gewerkt aan het succes van de aflevering van ‘Steenrijk, Straatarm.;’ We hadden het programma nog nooit eerder gezien, maar we kregen twee afleveringen toegestuurd naar ons huis in Frankrijk. Toen we de eerste aflevering bekeken vielen we in slaap en bij de tweede vonden we het ook niet spannend genoeg. Daarom hebben we tegen elkaar gezegd dat we het anders gingen aanpakken.

We hebben er bewust aan gewerkt om dat op onze eigen manier te doen. Daardoor zijn er ook spontane acties gebeurd. We hadden wel al van tevoren bedacht dat we een etentje wilden geven, want hoe is dat als je geen geld hebt? Dan zeg je: “ik geef een diner, maar jullie nemen alles mee”, dat was natuurlijk leuk voor de aflevering.’ Zijn de mannen ook helemaal zichzelf voor de camera? ‘Maar natuurlijk! Dat kun je toch zien? Kijk, als er iets met je is moet je wel gewoon voor die camera staan. Als je ziek, ongesteld of whatever bent, moet je desondanks presteren en leuk doen. Maar, dat moet ook als je een andere baan hebt. We zijn helemaal onszelf voor de camera.’

‘Het altijd eens zijn met elkaar is ook maar saai’

Nu even terug naar waar het allemaal begon. Hoe zijn Frank en Rogier bij elkaar terechtgekomen? ‘We werden aan elkaar voorgesteld door een kennis’, zeggen ze in koor. Frank vervolgt: ‘Ik stond voor de Albert Heijn toen ze naar me toekwam en vroeg of ze iets persoonlijks mocht vragen. Ze wilde weten of ik al een partner had, maar ik zei voor de grap dat ik in elk stadje een ander schatje had. De kennis wilde me voorstellen aan iemand en zei dat ik ‘m waarschijnlijk wel zou kennen.

Heel irritant: hetero’s denken dat iedere homo elkaar kent. Ze beschreef Rogier, maar heel toevallig kende ik Rogier wél. Ik zei tegen haar dat ik zeker een beschuitje met hem zou willen eten. Ze zei dat ik bij d’r moest eten zodat ze Rogier ook kon uitnodigen, maar het diner kwam er niet. Zestien jaar geleden was ik echter bij PAN Amsterdam met een vriendin. Toen we net wilden vertrekken kwam Rogier binnen. Ik zei tegen hem dat ik hoorde dat we moesten daten. Daarop reageerde Rogier met ‘ja, dat heb ik ook vernomen!’. Hij gaf z’n telefoonnummer en the rest is history. We zijn al zestien jaar samen en onwijs blij met elkaar.’

“We zijn al zestien jaar samen en onwijs blij met elkaar.”

De passie voor interieur zat er van jongs af aan al in. ‘We zijn eigenlijk van hetzelfde hout gesneden. Rogier wilde als klein jongetje al het huis van zijn ouders herinrichten, en ik had precies hetzelfde’, zegt Frank. Hij begint over zijn succesvolle carrière. ‘Ik werd vroeger benaderd door een binnenhuisarchitect uit Amsterdam waarna ik begon met werken.

Snel daarna had ik mijn eigen bedrijf, en op een gegeven moment had ik vijf interieurbedrijven. Rogier is een paar jaar geleden gestopt met zijn eigen interieurbedrijf. We hebben wat dat betreft dezelfde interesse. Rogiers smaak is echter een stuk moderner. Mijn smaak is meer klassiek. Ik werkte voor een chique Joodse binnenhuisarchitect, dus ik had echt een andere stijl. Ik hou heel veel van kunst, terwijl Rogier kunst het liefst weglaat in een interieur. Dat kan weleens botsen, maar het is ook maar saai als je het altijd eens bent met elkaar.’ stelt Frank.

‘We dachten dat we nooit meer benaderd zouden worden voor televisie’

Het koppel lijkt dé nieuwe televisie-ontdekking van 2017 te zijn. Hebben ze nooit van hun omgeving te horen gekregen dat ze samen op televisie moeten komen? ‘We hebben heel vaak gehoord dat we op tv moeten verschijnen. We zijn jaren geleden benaderd door Eyeworks. Ze wilden een serie over ons maken met een format die ze hadden bedacht. We zijn overgevlogen uit Zuid-Frankrijk en in een Jaguar gestapt. We scheurden het land door en werden de hele dag gevolgd door camera’s. ‘S avonds waren we doodmoe.

De crew waar we mee werkten lieten ons dingen zeggen die we normaliter niet zeggen. Toen wisten we dat het programma niets voor ons was. We hebben ‘nee’ gezegd tegen Eyeworks en dachten dat we nooit meer benaderd zouden worden voor televisie. We werden daarna gelukkig vaker benaderd door programma’s, maar daar konden we ons niet in vinden. Jouw Vrouw, Mijn Vrouw had ons bijvoorbeeld ook gevraagd om mee te doen. We wilden echter meedoen aan een programma met inhoud, en dat werd Steenrijk, Straatarm.’

Het dynamische koppel is in de eerste maanden van 2018 weer op de buis te zien. In Paleis voor een Prikkie doen ze bijna hetzelfde als waar ze bekend mee zijn geworden. ‘Onze nieuwe serie komt dicht in de buurt van wat we gedaan hebben in Steenrijk, Straatarm. We gaan naar arme gezinnen die nauwelijks kunnen rondkomen en al helemaal geen geld hebben om hun huis gezellig te maken. We sturen het gezin naar een vakantiepark en wij verblijven een week in hun huis. Daar proberen wij in één week tijd voor 250 euro hun huis te veranderen. Dat is een hele uitdaging met zo’n budget. Gelukkig hebben we twee fantastische klusjesmannen mee die ons helpen met muren schilderen en klussen. We winkelen in kringloopwinkels en op Marktplaats om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Het programma wordt acht weken lang uitgezonden en de afleveringen zijn veertig minuten lang. We reizen door heel Nederland en zijn iedere aflevering in een andere stad. We zijn momenteel aan het opnemen en komen begin volgend jaar op de buis. Als het leuk ontvangen wordt, kan er wellicht een vervolg komen. Bij ons in de PC is ook begonnen met één seizoen, maar had al snel meerdere seizoenen. Wij kunnen later misschien ook andere programma’s maken. We kunnen bijvoorbeeld ook bij mensen aan de slag die het juist te druk hebben om hun interieur aan te pakken. Er zijn genoeg opties, maar we wachten eerst de reacties van het nieuwe programma af.’

Frank en Rogier lijken alles te hebben. Ze hebben een mooie relatie, een nieuwe televisieserie, maar ook een positieve instelling waar veel mensen van opvrolijken. Voor nu kunnen we in ieder geval uitkijken naar het nieuwe programma Paleis voor een Prikkie dat begin volgend jaar op SBS6 te zien is. Daarmee zijn we de komende tijd gelukkig nog niet van dit vrolijke duo af.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

37 thoughts on “Excentrieke Frank en Rogier: ‘We dachten nooit meer benaderd te worden voor televisie’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.